On-line poradna

Na vaše dotazy odpovídá:

Mgr. Zuzana Půstová
Mgr. Zuzana Půstová
klinická logopedka
Ordinace klinické logopedie
Tererova 1355, Praha 4

Nejčastější dotazy a odpovědi

Logopedie u dětí

  • Kdy se má zahajovat logopedická péče u dětí?
  • Jak často se chodí na logopedii?
  • Synovi jsou 3 roky a mluví podle lékařky průměrně. Co mám dělat, aby se řeč dobře rozvíjela?
  • Pětiletý syn začal zadrhávat, co mám dělat?

Logopedie u dospělých

  • Jaké jsou možnosti logopedické péče o dospělé?
  • Manžel prodělal mrtvici a mluví jen s obtížemi. Můžu mu nějak pomoci?

Zajímáte se o práci logopeda?

  • Jaká je nutná kvalifikace, kdybych chtěla pracovat jako klinický logoped?
  • Kde se logopedie studuje?
  • Jaké jsou kompetence logopedické asistentky?

Odpovědi na tyto a další otázky najdete na stránce Často kladené dotazy.


Poradna se specializuje výhradně na logopedickou tématiku. Na nesouvisející dotazy bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.


O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem


Zodpovězené dotazy

Jít na stránku: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21


Dotaz č. 784 (15. 10. 2014)
Dobrý den,
mám občasné problémy se zadrháváním - pozoruji souvislost se zhoršením řeči většinou při nedostatku spánku nebo ve stresu - jinak je to ok. Doma, v klidu a vyspalý jsem však téměř bez problémů. Máte s tímto problémem v AKL zkušenosti - dá se to úspěšně léčit nebo minimalizovat? Děkuji za odpověď, Vladimír Severa, 30 let
Odpověď: Dobrý den. Ano, kliničtí logopedové mají ve své náplni práci s lidmi s balbuties ( zadrháváním, koktavostí). U Vás se pravděpodobně jedná o fixovanou formu balbuties, proto je dobré terapii řeči pojmout komplexně i ve spolupráci s klinickým psychologem. Terapie bývají efektivnější. Je třeba počítat s tím, že problém s plynulostí neodezní rychle a že práce bude ( vzhledem k věku) delšího charakteru.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 783 (14. 10. 2014)
Dobrý den,syn 4,5 let,opožděný vývoj řeči,mluví rád,ale výslovnost je hodně špatná.U logopeda jsme od 3 l.Zeptám se,jaké jsou prognozy u této diagnozy do budoucna,bude mluvit jako ostatní?Děkuji a hezký den.
Odpověď: Dobrý den. U opožděného vývoje řeči záleží na příčině opoždění. Jedná-li se o prostý opožděný vývoj řeči s průměrným intelektem dítěte, jeho řeč se jistě pod vedením klinického logopeda upraví do normy.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 782 (13. 10. 2014)
Dobrý den, synovi budou v říjnu 3r. Začal mluvit brzy, má bohatou slovní zásobu. Před nedávnem začal zadrhávat např. tototo. Zpočátku občas. Vypadalo to, že nemůže najít správné slovo. Bohužel se situace rychle zhoršuje. Zadrhává se již téměř v každém bloku řeči. Není to v každé větě, ale.. Je z toho sám něšťastný. Rozčiluje se, někdy i tak, že něčím hodí nebo sebou mrskne na zem, chytá se za hlavu (jakože ta hlava za to může). Prosím o radu,jak postupovat. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Období kolem třetího roku věku se vyznačuje mimo jiné výrazným nárůstem slovní zásoby v pasivní i aktivní formě. Dočasně může být mezi nimi nerovnováha a náročnost gramatiky jazyka může vyústit v tzv. fyziologickou neplynulost řeči. Pominu zdravotní komlikace, úraz, vážné neurologické onemocnění, kde by mohla být koktavost jedním z příznaků. Nemáte-li na toto podezření, neprodělal-li syn nějaké duševní trauma a není-li v rodině někdo, kdo by koktal, pravděpodobně se plynulost po určité době a za určitých podmínek vrátí do normy.Jak můžete nyní synovi pomoci vy? Snažte se mluvit na dítě klidným,volným ,vázaným vzorem vlastní mluvy, rozšiřujte v klidu ( např. nad obrázky, při hře) jeho aktivní slovní zásobu, zpívějte si, rytmizujte řeč. Neupozorňujte na neplynulost,nenuťe dítě do opravování neplynulosti a nereagujte verbálně v negativní formě. Naopak, chvalte jej za nejrůznější i neřečové aktivity. Buďte mu citovou oporou, dávejte mu přiměřeně najevo svou lásku k němu. Vhodné aktivity s dítětem - dětská joga,keramika, malování, zpívání. Vše, co dítě nevědomky zklidňuje, podporuje správné dýchání, rozvíjí celou osobnost dítěte. Buďte trpělivá, neskákejte mu do řeči, nechte mu prostor se vyjádřit. Víte-li, co Vám chce sdělit a došlo-li v projevu k zadrhnutí, můžete mu nabídnout svým mluvním vzorem otázku, která je součástí jeho odpovědi ( např. Chceš jablíčko nebo pomeranč ?, ne Co chceš ?) . Přetrvává - li období neplynulosti více jak tři měsíce, vyhledejte odbornou pomoc u klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 781 (13. 10. 2014)
Dobrý den,můj syn má vývojovou dysfázii,je mu 5 let, ráda bych se mu věnovala doma, poradíte literaturu, pomůcky, hry a programy na tablet?
Odpověď: Dobrý den.Vývojová dysfázie je diagnóza, která má různé stupně a typy. O vhodnosti konkrétních pomůcek a her na tabletu se nejpřesněji dovíte u svého klinického logopeda, který syna zná a ví, co je třeba v danou chvíli s dítětem nejlépe trénovat. Odbornou literaturu, která je psaná jazykem srozumitelným rodičům a kterou bych Vám vřele doporučila, je publikace D. Kutálkové - Dysfázie.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 780 (11. 10. 2014)
Dobrý den,
dceři je 4,5 roku a nevyslovuje r a ř, nahrazuje jiným písmenem. Je již čas na návštěvu logopeda? Je potřeba doporučení? Jiné zdravotní potíže nemá. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.Hlásky R a Ř se fyziologicky ve vývoji artikulace u dětí objevují kolem pétého roku věku. Dochází -li u dcery k záměně hlásek ( nejčastěji R za L a Ř za náznak sykavky), ,je vývoj artikulace u dcery zcela normální. Můžete ještě pár měsíců počkat. K případné návštěvě u klinického logopda budete určitě potřebovat doporučení pediatra.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 779 (8. 10. 2014)
Dobrý den,
jsem učitelkou první třídy. Mám ve třídě chlapce, který nerozlišuje A a E. Pokud jsem chtěla, aby hlásku E vyslovil nedařilo se mu to. Maminku jsem oslavila. Bylo mi oznámeno, že logopedii mají již ukončenou. Domnívám se, že by příčinou mohlo být chybné postavení mluvidel. Nahrazuje ji hláskou Á. Můžete mi prosím poradit, jak mohu chlapci pomoci? Děkuji. Mgr.Třísková
Odpověď: Dobrý den. To, že dítě nerozlišuje A a E může být pravděpodobně důsledek nezralého sluchové rozlišení těchto dvou hlásek. Procvičte důkladně sluchové vnímání a rozlišování těchto samohlásek izolovaně a ve slovech.Samozřejmě i správné nastavení mluvidel ( konkrétně čelistního úhlu) hraje při výslovnosti roli. Hláska A má široce otevřená ústa, E je užší postavení. Taktéž se mění pozice jazyka. Nezvládne-li chlapec nápodobou u zrcadla správné znění A a E ( podmínka je však správné rozlišení hlásek) , doporučuji opět návštěvu u klinického logopeda, který provede komplexní vyšetření a nastaví vhodnou terapii.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 778 (8. 10. 2014)
Dobrý den, chlapci bude v listopadu 5 let, má bohatou slovní zásobu, umí sám vyprávět příběh. Vyslovuje všechny hlásky správně, dokonce R i Ř. Problém má jen s ostrými sykavkami C, S, Z, něznějí čistě v některých slovech, jakoby trochu šišlá,ale postavení mluvidel je správné , nedává jazyk mezi zuby apod.... Doma si hodně čteme, chtěla jsem se zeptat, mám ho dát ve školce na logopedii? Já si osobně myslím, že se to upraví věkem,až to správně odposlouchá, co myslíte vy, nezanedbám něco? Děkuji. M
Odpověď: Dobrý den.
Obtížně se mi na Váš dotaz odpovídá, neznám-li Vašeho chlapce. Hlásky CSZ se mohou nesprávně tvořit různými způsoby nejen tím, že dítě vkládá jazyk mezi zuby. To, že tyto hlásky v pěti letech nezní ještě čistě, může být i důsledek nevyzrálé sluchové percepce, kdy dítě neumí zvukově hlásku připodobnit správnému zvuku. Pro Váš klid, doporučila bych vyšetření u klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 777 (8. 10. 2014)
Dobrý den, naše 5ti letá dcera už asi 2 roky s přestávkami koktá, od opakování slabik přes prodlužování jsme už bohužel u námahy a jakoby zpomalení mluvy s neschopností se nadechnout.Střídají se horší lepší dny, někdy je to jen neznatelné jindy nejdou slova z pusy, stav se horší i při úplňku, tedy alespoň se nám to tak zdá. Dětský lékař nám předepsal inhalovat Berodual, mám strach z vedlejších účinků, můžete mi prosím popsat zkušenosti s inhalací léku na astma, máme z toho strach, jaký je Váš názor? Děkuji moc, Tomáš
Odpověď: Dobrý den. Nejsem lékař a s inhalací léku nemám zkušenosti. Kliničtí logopedi se zabývají reedukací koktavosti pomocí spec. pedagogických metod. S tímto dotazem se musíte obrátit na lékaře.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 776 (8. 10. 2014)
Dobrý den, chci se zeptat, co je to fyziologický dysgramatismu a jak se u dětí projevuje. Děkuji mockrát za odpověď a přeji příjemný den.
Odpověď: Dobrý den. Fyziologický dysgramatismu se objevuje ve vývoji dětské řeči v období , kdy se osvojují pravidla gramatické stavby věty daného jazyka. Dítě např. přechodně užívá fráze typu : chci ven ne ( nechci jít ven), auto jede po silnice ( auto jede po silnici) , tatínek spala ( tatínek spal) apod. Pokud se jedná o fyziologický dysgramatismus, často se v brzké době vlivem správného mluvního vzoru upraví. Přetrvává-li však delší dobu, mohl by to být příznak oslabeného sluchového vnímání a absence jazykového citu. V tom případě je třeba vyhledat klinického logopeda, dítě vyšetřit a začít se správnou reedukací řeči.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 775 (4. 10. 2014)
Dobrý den,mám čtyřletého vnuka,nemluví, jen svojí řečí,byl na vyšetření na neurologii a psychologii,diagnoza hyperaktivní-proto nemluví nemá čas vás vnímat,je potřeba ho sklidnit,dát do školky a logopedie.Může to být opravdu důvod aby nemluvil?
Odpověď: Dobrý den. Hyperktivita dítěte opravdu může způsobit opožděný nástup řeči. Jazyk se učíme spont. tím, že naposloucháváme a učíme se rozlišovat slova a následně je napodobovat.Jeho sluchová pozornost a soustředěnost je k tomuto účelu nevyzrálá a proto se řeč nerozvíjí.
Logopedická péče je nezbytná.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 774 (1. 10. 2014)
Dobrý den, můj otec prodělal mozkovou mtrvici / v 70letech/ a bohužel má omezenou pohyblivost přestal mluvit,i když plně vnímá.nevíte prosím, zda bychom mohli využít nějakých privátních služeb v Plzni, pravděpodobně bude od zítřka umístěn na neurorehabilitaci v Plzni, na Borech/ kam má docházet logoped jednou týdně/ jestli je možnost s ním začít intenzivněji pracovat?mockrát děkuji!
P.Hanzlíková
Odpověď: Dobrý den. Bohužel, nevím, jaká je konkrétní situace zabezpečení logopedické péče v Plzni. Nicméně terapie klinickým logopedem jednou týdně by mohla být dostačující. Klinický logoped Vás jistě bude informovat, jak s otcem pracovat, abyste vylepšovali jeho komunikační schopnosti. Také bude znát situaci v místě a v případě, že nemůžete s otcem pracovat během týdne , mohl by Vám poradit, na koho se případně obrátit.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 773 (30. 9. 2014)
Dobry den,moja dcera ma 3 roky a nemluvy vubec jenom po svím bleblabla bla ale sliši a rozumí vsemu dobre pochopi všetko čo od ní chceme donese atd.. od pediatra dostavam odpovede ma jeste čas nebojte se ona se rozmluvy! vůbec se mi to nelíby zajíma Vas nazor na to vaše rada.. A potrebuju na logopedi doporučenku od pediatra? dekuju za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Nerozvíjí-li se řeč dítěte i po třetím roce věku dítěte, je na čase vyhledat odbornou logopedickou pomoc. Klinický logoped Vám pravděpodobně doporučí ještě další vyšetření - foniatrické, neurologické, psychologické a hlavně Vás bude metodicky při rozvoji řeči dítěte vést.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 772 (30. 9. 2014)
Krásný dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, jestli je možné se naučit odezírat ze rtů i v dospělosti? (je mi 30 let). Popřípadě - kde a jak s tím mohu začít? Děkuju velice a přeju hezké dny. S pozdravem N.
Odpověď: Dobrý den. Ano, odezírat lze naučit i v dospělosti. Můžete se přihlásit do kurzů odezírání, které pořádají kluby pro sluchově postižené, př. nácvik odezírání provádí některé logopedické ambulance ve zdravotnictví. Svého času probíhal i kurs odezírání v české televizi, možná ze záznamů by se dalo ještě něco získat.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 771 (29. 9. 2014)
Dobrý den,dcera bude mít v prosinci 3 roky.Slovní zásobu má bohatou,mluví ve větách a hodně.Poslední týdny je to ale čím dál horší s výslovností, přijde mi,že se snaží mluvit rychle a pak jednotlivá slova patlá.Chci se tedy zeptat,máme logopedii řešit opravdu až po 3.roce?Je záměna T za K normální?Přijde mi totiž,že už T normálně vyslovovala a teď místo něj všude dává K.Pokud ji opravím a nebo po ní chci aby něco zopakovala znovu a pomaleji, vzteká se.Mám to tedy zatím přejít a neopravovat,nebo co je v tuto chvíli lepší?Děkuji.Marie
Odpověď: DOBRÝ DEN. V necelých třech letech života dítěte je ještě brzy na úpravu artikulace. Řeč dítěte se rozvíjí především po stránce obsahu slovní zásoby a gramatice daného jazyka. Učí se naposlouchávat jednotlivé fonémy ( hlásky) a snaží se je zcela spont. ve svém projevu přibližovat tomu,co slyší ve svém okolí. Rozvíjí se její sluchová percepce, schopnost nápodoby, pozornosti, paměti a rozlišování. Určitý stupeň sluchové percepce je nutný pro správnou výslovnost. Právem " se vzteká ", není pro nácvik výslovnosti vyzrálá. Snažte se hravou formou rozvíjet její sluchové vnímání a motoriku mluvidel. I řečové tempo můžete jemně korigovat např. rytmizací - vytleskáváním říkanky, víceslabičných slov... . Uvidíte, že se spont. jistě výslovnost bude zlepšovat. Bude-li problém záměny K a T přetrvávat i v období kolem třech a půl roku, vyhledejte klinického logopeda. Zhoršila-li by se plynulost řeči dítěte, například koktaním, vyhledejte odbornou pomoc ihned.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 770 (28. 9. 2014)
Dobrý večer, dcerce jsou 4 roky a začaly jsme chodit na logopedii. Teď se učíme písmeno T, s tím, že má mít otevřenou pusinku, jazykem ťukat za hoření řezáky a šeptem říkat T. Jenže dcera stále říká K. Nemohla by jste mi prosím poradit, jestli je, nějakou jinou metodu, jak na to T vyzrát? Předem moc děkuji. Michala
Odpověď: Dobrý den.Předpokladem správné výslovnosti hlásky T je jistá obratnotnost a zralost jazyka, zvláště její špičky a schopnost sluchově tyto dvé hlásky K a T rozlišit. Zaměřte se na sluchové rozlišování T a K - hrou ( logoped jistě poradí jak) a snažte se rozhýbat špičku jazyka např. přes tzv. "plivání" drobků do umyvadla...
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 769 (27. 9. 2014)
Dobrý den, chci se zeptat, zda když jsem nastoupila předatestační přípravu (zaměstnaná na celý úvazek), jde situace v průběhu přípravy změnit na poloviční úvazek a přípravu si tím prodloužit, bez toho, abych přípravu přerušila? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Ano,přeatestční příravu lze vzhledem k úvazku prodloužit nebo naopak, po rozšíření úvazku zkrátit. Vše se odvíjí od velikosti úvazku.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 768 (26. 9. 2014)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějaký časový horizont po ukončení magisterského studia, kdy je nutné nastoupit na předatestační přípravu.
Odpověď: Dobrý den. O časovém horizontu nevím, podmínka je SZZ z logopedie a surdopedie ( magisterské studium).
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 767 (23. 9. 2014)
Dobry den,mam doma syna,ktery mel v kvetnu 3roky a neumi vubec ani slovo,jenom zvatla,neumi ani zavolat mami,tati.Co umi je brm,brm,vaf,vaf,proste neumi ani to zakladni.Byla jsem na ORL a vadu sluchu nemByl od 3mesicu do roku a pul v koj.ustavu.Ted mam domluveno,ze ma nastoupit do skolky.Chtela bych vedet co s nim je?
Odpověď: Dobrý den. Pobyt dítěte v kojeneckém ústavu mohl zapříčit opoždění vývoje řeči. Doporučuji objednejte se na klinické logopedické vyšetření. Logopedka vám na základě klinického vyšetření syna řekne, jakým způsobem rozvíjet jeho řečové schopnosti .
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 766 (23. 9. 2014)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má na vývoj řeči vliv dva uražené přední horní zuby? Moje dcera si je v 1,5 roce urazila, teď jí byly 4 roky a stále špatně mluví. Já ji docela dobře porozumím, ale ve školce si myslí, že bych měla navštívit logopeda. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Chybějící přední dentice má vliv na správnou výslovnost sykavek, tj. ( CSZ, ČŠŽˇ) , př. hlásky Ř. Postihuje-li nesprávná výslovnost i jiné hlásky nebo má-li obtíže s komolením slov či s obsahovou stránkou řeči, doporučuji objednat se u klinického logopeda. Chybějící zoubky lze přechodně nahradit tzv. mezerníkem ( doporučí jistě dětský stomatolog).
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 765 (21. 9. 2014)
Dobrý den,
mám zřejmě technický dotaz, ale nevím si rady.
Synovi je 16let, od 4let diagnostikována koktavost, byl v péči logopedů, situace zvládá, ale během docházky do ZŠ měl vždy doklad jako žák se speciál. potřebami. Nyní je studentem střední školy a jsou situace, kdy jsou problémy s vyjadřováním, potřebujeme nově pro střední školu doložit potvrzení o specializaci, ale nevím, na koho se obrátit. Nyní nejsme v péči logopeda a poslední vyšetření proběhlo před 2roky. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Doklad pro školu, který by zohledňovat potíže žáka - studenta při výuce vystavuje nejčastěji PPP na základě vyšetření žáka - studenta. Má-li syn problémy jen s plynulostí a nejsou-li přidružené dyslektické obtíže, můžete se obrátit na klinického psychologa, či klinického logopeda.Ideálně tam, kde jste byli v péči. Bez vyšetření a př. následné péče se však neobejdete.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 764 (20. 9. 2014)
Dobrý den, prosím o radu. Synovi je 2,5 roku, je velmi šikovný, dlouho a krásně mluví. Před 3 týdny začal občas zadrhávat. Dělá mu problém hlavně slovo "kde" nebo "já" na začátku věty. Věta pak vypadá: "Kde kde kde kde kde mám boty" nebo "Já já já já řídím." Přestože tyto věty už dříve bez problémů říkal. Za poslední 3 dny už to neřekl správně. Moc mě to trápí. Poradíte mi, prosím, co dělat, co určitě ne. Jak mu mohu pomoci? Je to na návštěvu logopeda? Děkuji Vám. S pozdravem Jana S.
Odpověď: Dobrý den. Mezi druhým a třetím rokem věku dítěte se řeč rozvíjí hlavně po obsahové a gramatické stránce.Dítě všemu rozumí, ví co chce sdělit, ale jeho dostavadní zkušenost není tak pohotová, aby se vyjadřilo zcela plynule. Může se přechodně projevit , že plynulost řeči se stává neplynulou. Je to přechodný jev, který se zhruba tak do tří měsíců větinou spont. upraví. Nestane-li se tak, domluvte si konzultaci u klinického logopeda. Co můžete pro syna udělat? Neupozorňujte na případné opakování slov, rozvíjejte jeho aktivní slovní zásobu, rytmizujte si, zpívejte písničky, říkejte říkanky. Rozvíjejte dítě po všech stránkách a buďte mi dobrým, klidným, mluvním vzorem. Mějte čas a trpělivost na jeho mluvní ( i když neplynulý) projev, budujte jeho zdravé sebevědomí.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 763 (18. 9. 2014)
Dobry den. Ja mam problem se svym dvouletym synem. Jsou mu dva roky a do ted nerekne ani mama ani tata. Vychovavame ho ve trech recech. Ja na nej mluvim Cesky, tata Urdu a od ostatnich slysi Nemcinu. A take ja a manzel mezi sebou mluvime nemecky. Vim ze vsude rikaji ze tyto deti zacinaji mluvit pozdeji, ale me to zacina delat starosti. Tedy on mluvi, ale reci ktere nikdo nerozumi. Sluch by mel byt v poradku, protoze kdyz na nej volam tak reaguje. Mela by jsem to tedy zacit nejak resit? Predem Vam dekuji za odpoved. Lucie
Odpověď: Dobrý den.Bilingvální vzdělávání může mít opravdu za následek opoždění vývoje řeči dítěte. Měli byste se v rámci rodiny domluvit, jaký jazyk sjednotíte, tak abyste svému synovi pomohli dohnat deficit, který v současné době má. Doporučujeme používat jazyk toho člena rodiny, který s dítětem tráví nejvíce času, případně jazyk, ve kterém budete chtít syna vzdělávat. Mluvíte-li s otcem dítěte německy a žijete-li v německy mluvícím prostředí, volila bych pravděpodobně němčinu. Ovládáte ji oba,dítě řeč vnímá i ze svého okolí a tak nebude dezorientované. Ostatní jazyky bych potlačila.Nerozmluví-li se do třetího roku věku, vyhledejte následně pomoc u klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 762 (18. 9. 2014)
Dobrý den, mám skoro čyřletou dceru, která se zadrhává (koktá) - opakuje první slabiku u slov, ale jen někdy. Stává se, že třeba celý měsíc mluví normálně a pak třeba dva měsíce zadrhává - strašně. Spíš se chci zeptat zda není lepší řešit koktavost návštěvou spíš dětské psycholožky než u logopedky. Mám strach, že si u logopedky začne uvědomovat, že dělá něco v řeči špatně a zablokuje se. Zatím jí nikdo z nás neopravuje a neupozorňuje. Pořád doufám, že se to upraví samo - věkem.
Odpověď: Dobrý den. Diagnostika a terapie koktavosti spadá do kompetence jak psychologa, tak klinického logopeda. Metody léčby jsou rozdílné podle charakteru balbuties a věku dítěte. Nebojte se, zkušený klinický logoped ví, jakou zvolit metodu, aby byla pro dítě přínosem. Psycholog zase s Vámi více pořeší výchovné vedení a povahové vlastnosti a psychiku dítěte. Spojení obou odborností při léčbě je obecně velmi prospěšné.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 761 (16. 9. 2014)
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, co je pravdy na tom, že OZP teď nově proplácí jen 8 terapií po 30 min. logopedie za rok. Už mi to sdělili po telefonu 3 pracoviště logopedie, že pokud chceme chodit častěji, musíme si to uhradit sami. Je to vůbec možné si hradit logopedii, když mám uzavřené řádné zdravotní pojištění a jsme Češi? Se starším synem jsem chodila na logopedii 1x za 2 týdny a OZP to před rokem normálně všechno uhradila. Oba mají disláli. děkuji za odpověď Novotná Michaela
Odpověď: Dobrý den. O omezení počtu terapií u ZP v současné době nevím. Je však možné, že pobočka OZP vydala nějaké interní omezení. Doporučuji , zeptejte se přímo na vaší OZP.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 760 (16. 9. 2014)
Dobrý den, mám syna 5 let a máme žádanku na logopedii, ale jsme pojištěni u OZP a ta prý logopedii neproplácí? Můžete mi o tom říct více? Co mám tedy dělat , když jsem do 30.6.2014 nepožádala o převod k jiné pojišťovně. Můžu se nějak bránit? Dvořáková
Odpověď: Dobrý den. OZP logopedické vyšetření a logopedické terapie proplácí. Je však možné, že klinická logopedka, ke které jste se přihlásili, s touto ZP nemá uzavřenu smlouvu. Hledejte tedy jinou klinickou logopedii.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 759 (15. 9. 2014)
Dobrý den, prosím o radu, smí dítě s dawnovým syndromem cvičit cviky na rozhýbání jazyka? Děkuji. Milena
Odpověď: Dobrý den. Nevidím důvod, proč by dítě s Dawnovým syndromem nemohlo cvičit motoriku mluvidel. Je třeba přizpůsobit cviky daným moment.možnostem a pracovat na vylepšení koorinace a hybnosti jazyka a svalů v oblasti obličeje.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 758 (15. 9. 2014)
Dobrý den, mám skoro 4letou vnučku, která během posledních 14 dnů začala hodně koktat. Začalo to mírným opakováním a dnesje to špatné. Písničky a říkanky zvládá správně.
Jsem z celé situace nešťastná.
Dcera je objednaná s vnučkou na logopedii na začátek října, ale nemůžete mi, prosím, poradit co dělat do té doby.
Odpověď: Dobrý den. Koktavost může mít nejrůznější příčiny a podle toho se odvíjí i následná terpie. Obecně platí (pro věk vnučky), že dítě neupozorňujeme na případné řečové neplynulosti, nenapomínáme jej za to, naopak se snažíme svým mluvním vzorem používat volnější a vázené mluvní tempo.Jsme trpěliví a vyslechneme mluvní projev dítěte i jeho neplynulosti.Podporujeme vzájemnou komunikací, kdy využíváme melodizaci řeči - písničky, básničky.Rozvíjíme obsahovou stránku řeči dítěte. Snažíme se o zyšování sebevědomí dítěte, tak, aby se nám řečově nezablokovalo.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 757 (12. 9. 2014)
Dobrý den,

mám ukončené bakalářské studium na UJAK Praha se státní zkouškou z logopedie včetně surdopedie. Tento obor mě velmi nadchnul a ráda bych se mu věnovala i nadále a mým cílem je se stát klinickým logopedem. Kdy a kde složit atestaci jsme se dozvěděla na vašich stránkách ale kde absolvovat průpravu v oboru KL abych se pak mohla k atestaci přihlásit? Mohla by jste mi objasnit jaké mám možnosti? Děkuji za Vaši reakci . Koubková Nováková
Odpověď: Dobrý den. Průpravu v oboru KL absolvujete jako zaměstnanec ve zdravotnictví,pod vedením garanta - klinického logopeda ( nejčastěji to bývá klinický logoped na pracovišti, kde Vás zaměstají).
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 756 (12. 9. 2014)
Dobrý den, ráda bych věděla, zda klinický logoped, který si zakládá s.r.o., ale stále je placen od pojišťoven, kolik může garantovat logopedů, kteří se chtějí atestovat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Omlouvám se za opožděnější odpověď, zjišťovala jsem aktuální stav. V současné době snad platí : klinický logoped (garant) může garantovat tolik logopedů v předatestační přípravě, kolik mu povolí jeho pracovní úvazek a co povolí IPVZ. Od roku 2016 bude omezený počet garantovaných - 2 na jeden celý úvazek klinického logopeda - garanta. Podmínkou je přítomnost garanta na pracovišti u garantovaného. Přesnější inf. můžete získat na blížící se konferenci AKL v Hradci Králové.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 755 (12. 9. 2014)
Dobrý den, chci se Vás zeptat, když nastoupím předatestační přípravu a potom otěhotním mohu po mateřské v předatestační přípravě pokračovat, nekončí to pro mě? Uvažuji také o tom, že bych mateřskou dovolenou nenastoupila nebo jen na domu nezbytně nutnou a hned se vrátila do práce, je to možné? Děkuji za odpověď. Iva
Odpověď: Dobrý den. Ano, po ukončení MD můžete pokračovat v předatstační přípravě. Doba na MD se Vám do předatestační přípravy nepočítá. Záleží jen na Vás, jak dlouhou dobu na MD zůstanete.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 754 (9. 9. 2014)
Dobrý den,dcera 33 let prodělala mozkovou mrtvici před dvěma dny a není schopna polykat.Před měsícem prodělala totéž,postihlo to centrum řeči a paměti.Nyní je její stav horší a bojím se zda se dá vůbec polykání obnovit.Jsem její matka a jsem zoufalá. Doma má 4 měsíční miminko. Děkuji za odpověď. Jana Zavadilová
Odpověď: Dobrý den. Naprosto chápu Vaši starost o dceru a její zdraví. Porucha polykání se jako následek CMP mnohdy u pacientů projeví. Nevím, odkud jste a jak je v nemocnici, kde zřejmě dcera pobývá, zabezpečena následná rehabilitace. Specialisty na poruchy polykání v Praze najdete např.ve FN Motol, oddělení rehabilitace ( MUDR. Roubíčková), která spolupracuje s klinickým logopedem, jejž provádí terapii polykání.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 753 (9. 9. 2014)
Dobrý den. Má dcera stále nechce mluvit, ani se nesnaží opakovat. Jen si hučí. Jsou jí 2 roky a 4 měsíce. Jinak rozumí všemu, hloupá není. Ale stačí jí ke komunikaci ruce a posunky. Nedokáže říct víc jak 2 slabiky dohromady. Mám se dostavit k logopedovi, nebo je ještě čas? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Než se vypravíte ke klinickému logopedovi, bylo by dobré mít za sebou vyšetření sluchu na foniatrii. Někdy může za opožděným vývojem řeči být skrytá sluchová vada. Některé děti s nástuoem řeči otálejí,zhruba tak do tří let věku dítěte hovoříme o prodlouženém období fyziologické nemluvnosti.Pokud si nejste jista správným přístupem k dítěti, který by vhodně pomáhal rozvíjet řeč dítěte, doporučuji návštěvu - konzultaci u kinického logopeda již nyní.Bude-li sluch v pořádku, můžete ještě zhruba do tří let věku dítěte počkat.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 752 (8. 9. 2014)
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. Mám šestiletou dceru s vývojovou dysfázií. Už nějakou dobu trénujeme "L", ale stále se nedaří. Pod jazykem má delší uzdičku, která by mohla bránit v pohybu. Lze se objednat jen na konzultaci k nějakému stomatochirurgovi? Děkuji. V.D.
Odpověď: Dobrý den. Podjazykovou uzdičku Vám jistě kontroluje klinický logoped, u kterého jste v péči z důvodů vývojové dysfázie a který podá také návrh na její odstranění. Samozřejmě, můžete také konzultovat se stomatochirurgem.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 751 (7. 9. 2014)
Naší dceři bude za 14 dnů 5 let. Hlásky R a Ř říká vyjímečně. Jinak bych řekla, že mluví hezky. Bydlíme již 2 roky v Anglii, kde navštěvuje školku. Doma mluvíme česky a nikdo problém s výslovností nemá. Máme to začít nějak řešit nebo ještě vyčkat?
Odpověď: Dobrý den. Hláska R v češtině zní a tvoří se jinak než v angličtině. Hlásku Ř máme jen v češtině. Dítě napodobuje výslovnost podle toho, jak slyší v prostředí, které ho obklopuje.Jestli dcera hlásky R a Ř občas správně užije, zaměřte se na cílené sluchové vnímání těchto hlásek formou her a případně procvičování např. přes obrázky a říkanky, které obsahují větší frekvenci těchto hlásek.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 750 (6. 9. 2014)
Dobrý den, je mi 57 let a neumím vyslovovat "r"
V dětství jsem chodila k logopedovi bez výsledku. Je možné se to ještě naučit? Děkuji za odpověď Dana Brabcová.
Odpověď: Výslovnost lze korigovat i v dospělém věku. Bude Vás to stát však více usilí než v dětském věku, zvláště ve fázi automatizace hláky.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 749 (5. 9. 2014)
dobry den,uz jsem Vam psal ohledne zadrhavani a urcite zajdu ke klinickemu logopedu kvuli zadrhavani.Vic me zajima jestli jeste jde odstraneni(at uz prestrizenim nebo laserem) uzdicka pod jazykem,mam ji hodne silnou a pri vyplazovani se mi zustava mezi zuby a boli.V 8 letech pani logopedka rekla mamce ze na strihani jit nemuzu ze ji mam silnou.Tak se Vas ptam jestli to jde i ve 24letech dat odstranit.Dekuji
Odpověď: Odstranění uzdičky lze i v dospělém věku. Je-li uzička opravdu masivní, bude třeba chirurgický zásah.Je však otázka, co od odstranění uzdičky očekáváte. Zadrhávání neodstraní a případnou nápravu určitých hlásek spont. také ne. Budete muset intenzivně pod vrdením klinického logopeda rehabilitovat.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 748 (4. 9. 2014)
Dobrý den,
za pár dní bude mému synovi 4 roky.od 2 let cca 2x v týdnu navštěvoval školku a od 3 let pravidelně soukromou školku česko-anglickou. Mluvil od cca 2,5 let hlavně anglicky, podporovala jsem ho, říkala jsem si, že není na škodu ho učit dvěma jazykům od útlého věku, ale...pohltila ho angličtina tak, že nechtěl mluvit česky, tudíž jsem to zastavila a mluvim na něj pouze v češtině. Už je to lepší už mi odpovídá v češtině, ale pouze jedním slovem ne větou. Mám řešit nějaké vyšetření nebo setkání?Děkuji lenka M.
Odpověď: Dobrý den. Bilingvální výchova mívá svá úskalí , zvlášť pokud není přirozená, ale uměle vytvořená a nemá daná pravidla.Syn může mít zmatek v tom, že náhle jazyk, který se rozvíjel přestal být podporován a má užívat jazyk, který stagnoval, ve kterém se přirozeně nerozvíjel. Vy se musíte rozhodnout, který jazyk budete preferovat ( doporučuji jazyk, ve kterém chcete dítě vzdělávat v ZŠ a v jehož prostředí dítě žije). Nechte pár měsíců dítěti čas na jeho vstřebání. Nebude-li se jazyk rozvíjet, konzultujte problém s odborníkem, samozřejmě na základě klinického logopedického vyšetření dítěte.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 747 (3. 9. 2014)
Dobrý den, synovi bude za 4 měsíce 5 let a stále neříká dě, tě, ně ale jen de, te, ne a také přehazuje s a š, z a ž, c a č. Můžete mi poradit nějaké básničky, při kterých by se to naučil? Když mu řeknu aby tlačil jazykem za zuby, tak to moc nechápe. Takže to chce asi spíš praktické než teoretické pomůcky a rady.
Děkuji, Eva
Odpověď: Dobrý den. Přeříkávání říkanek na hlásky ĎŤŇ z důvodů nácviku těchto hlásek není vhodné řešení. Metodický postup je jiný. Hlásky nejprve musíme vyvodit, posléze fixovat ve slabikách, vhodných slovech, vybavovat např. přes obrázky, zapojovat do vět a teprve potom přijdou na řadu např. říkanky, kdy hlásky automatizujeme. Pokud začnete říkankami a dítě nebude mít čistou výslovnost těchto hlásek, budete fixovat výslovnost špatnou a tím proces správné výslovnosti zhoršíte.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 746 (2. 9. 2014)
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,jestli je velký problém když dítě v první třídě neumí R a Ř. Syn nastoupil do první třídy,ted měl 6 let a tyto dvě písmena zaměnuje s L.Na logopedii jsme chodily přes rok,ale nedařilo se.Odklad nedoporučovali,protože jinak je moc šikovný.Prý to naskočí samo.Prosím,co si o tom myslíte?děkuji,Marcela
Odpověď: Dobrý den. Samozřejmě, že je dobré, když dítě před nástupem do první třídy zvládá všechny české hlásky vyslovovat správně a nezaměňuje je mezi sebou. Může se stát, že při nácviku čtení a psaní by mu mohly tyto záměny dělat problémy. To, že dítě v první třídě ještě neumí hlásky R a Ř není na druhou stranu zase tak výjimečné . Během první třídy můžete ještě hlásky pod vedením logopeda nacvičit, důležité je, zda je sluchově správně rozlišuje a vnímá. Nespoléhala bych se však na to, že hlásky naskočí samy, vyhledejte odbornou pomoc.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 745 (1. 9. 2014)
Dobrý večer paní Půstková,
mám na srdci jeden dotaz,od mala cca 3let zadrhávám v řeči a pořád mi dělá trošku problém vyslovovat ř a r ikdyž je to mnohem lepší než v dětství,mám podjazykovou uzdičku a chtěl bch si jí nechat odstranit vadí že mi je 24let,nejsem na tento zákrok moc starý?Děkuji moc za Vaši odpověd
MIchal Garabik
Odpověď: Dobrý den. Doporučila bych Vám návštěvu u klinického logopeda, který svým vyšetřením zjistí konkrétní stav Vaší podjazykové uzdičky a př. doporučí její odstranění. Úpravu nesprávné výslovnosti hlásek R a Ř lze absolvovat i v dospělém věku. Daleko závažnější je však řečová neplynulost, jejíž reedukace bývá komplikovanější a je možné že s nácvikem správné výslovnosti R a Ř bude plynulost zhoršena. Pak je na místě nutné zvážit, co je pro Vás prioritní a tomu se při terapii věnovat.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 744 (1. 9. 2014)
Dobrý den, nevím jestli je to přímo "logopedický" dotaz, ale s logopedií souvisí. Naše logopedka se osamostatnila a my bychom chtěli přejít k ní do nové ordinace. Z původní ordinace jí ale nedají naše původní doporučení od dětské lékářky a ona nyní chce nové - což se zase nelíbí naší dětské - že neví co na to pojišťovna, aby nehradila zdvojenou péči. Jak tedy máme postupovat. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. V původní ordinaci by Vám měli vystavit zprávu o ukončení péče a na základě té můžete pediatra požádat o vystavení nové žádanky. Žádanku o péči není možné přenášet z pracoviště na jiné pracoviště, je součástí dokumentace, která musí být 5 let uchovávaná pro případ kontroly.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 743 (31. 8. 2014)
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda je možné stát se klinickým logopedem (po atestaci, praxi samozřejmě)i s vystudovanou soukromou školou (Ujak v Praze - katedra Sppg) nebo je to možné pouze na státních vysokých pedagogických školách - katedra Sppg? A druhá otázka - Vím, že je potřeba ukončené studium na VŠ se SSZ z logopedie a surdopedie - týkající se studia magisterského, ale jemu předcházející studium bakalářské - musí být také SSZ z logopedie a surdopedie? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Klinickým logopedem se můžete stát po ukončení studia se SZZ z logopedie a surdopedie - magisterské studium a následné atestaci v oboru klinická logopedie. Bohužel, SZZ na UJAK nesplňuje kvalifikační předpoklady pro zařazení do předatestační přípravy.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 742 (29. 8. 2014)
Dobrý den,
můj syn již od narození velmi sliní. teď jsou mu 3r a má pořád mokrou bradu i tričko u krku. podle dětské dr . i zubaře vše ok.. také hůř mluví, v podstatě mu rozumím jen já, i manželovi musím často tlumočit. některá písmena, např. V ve slovech vynechává, protože je neumí vyslovit... myslíte, že slintání a špatná výslovnost by mohla mít souvislost s orofaciálním svalstvem? Mohla by mu pomoci orofaciální stimulace, četla jsem že ji někteří logopedi provádí..
děkuji Vám za odpověď. Adéla V.
Odpověď: Dobrý den.Ano, orofaciální stimulcí můžete zlepšit slinění i výslovnost dítěte.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 741 (29. 8. 2014)
Vážená paní magistro,

chtěla bych se Vás prosím zeptat. Pracuji jako logoped, jsem členem AKL a ráda bych se do budoucna přihlásila do předatestační přípravy (mám úvazek 0,5). Zajímalo by mě, jak je to s platností kurzů v předatestační přípravě, když bych odešla např. za 2 roky na mateřskou dovolenou? Kurzy, které si udělám před mateřskou dovolenou budou po jejím skončení platit (např. po 6 letech mateřské) nebo si je budu muset obnovit? Protože většina kurzů má prý platnost 5 let. Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den.Domnívám se, že kurzy mají platnost před i po mateřské dovolené. Mateřsku dovolenou pouze přerušujete předatestační přípravu ( nezapočítává se Vám do praxe). Přesnou informaci by Vám však sdělila kolegyně dr. Eva Škodová.Plánujete-li však mateřskou dovolenou, doporučuji z praktických důvodů ( oživení problematiky) s kurzy počkat po mateřské, př. je možné absolvování i během MD.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 740 (26. 8. 2014)
Dobrý den, synovi budou v listopadu 3 roky. Mluví si jen svou řečí, jinak žádná slova neopakuje. Když na něj mluvíme, reaguje jen pokud není zrovna něčím zabaven. Na vyšetření sluchu a mluvidel jsme byli - vše v pořádku. Doktorka nám řekla, že na logopedii je ještě brzy, že nebude spolupracovat. Prosím o radu . Děkuji Zlatňanská
Odpověď: Dobrý den. I přesto, že syn bude pravděpodobně hůře spolupracovat, doporučila bych návštěvu u klinického logopeda. Ve věku tří let věku dítěte spíše pracujeme spíše s rodiči, než s dítětem. Jde o to, předat Vám informace, jakým způsobem dítě stimulovat, na co se zaměřit, jak rozvíjet celou osobnost, abyste včas podchytili zájem o řeč a naučili dítě spolupracovat. Je možné, že Vás logoped pošle ještě na další vyšetření , pravděpodobně neurologie, př. psychologie. Tato vyšetření jsou důležitá ke správné diagnostice, která mnohdy bývá složitější, ale pro následnou terapii je důležitá.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 739 (25. 8. 2014)
Dobrý den, chci se zeptat, zda mohu pracovat v ordinaci klinického logopeda, když mám titul Bc. a státní závěrečné zkoušky z logopedie a surdopedie. Vykonávala bych pouze terapii, klinický logoped by u dětí prováděl diagnostiku. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrýb den. Pro práci klinického logopeda ve zdravotnicrtví potřebujete magisterské vzdělání, Bc. je nedostačující.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 738 (24. 8. 2014)
EXISTUJE SEZNAM LOGOPEDU DOCHAZEJICICH K PACIENTOVI DOMU?
MUJ OTEC TRPI AFAZII PO CMP(PRED 6 MESICI), MA VELIKOU SNAHU, ALE MAME VELKY PROBLEM S DOJIZDENIM (POTREBUJE DOPROVOD), PROTO HLEDAME DOMACIHO LOGOPEDA.Dekuji za odpoved predem. Jarmila.
Odpověď: Dobrý den. Seznam klinických logopedů docházejících do rodiny neexistuje. Na to, aby mohl klinický logoped pracovat tzv v terénu, potřebuje od zdravotní pojišťovny schválený kód výkonu k tomu určený , Je teoretická možnost získat tuto informaci od Vaší pojišťovny. Doporučuji spojit se s klinickým logopedem v místě bydliště a ten by mohl vědět o nejbližším odborníkovi. Dejte si však pozor skutečně na odbornost. Stává se, že docházející logoped nemá pro tuto práci dostatečné vzdělání. Ověřte si jeho jméno na našich stránkách, v seznamu klinických logopedů - sekce pro veřejnost. Pokud tam jeho jméno není, buďte obezřetní.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 737 (19. 8. 2014)
Dobrý den, dceři je 4,5 roku a ještě neumí vyslovovat písmeno R. Myslíte si, že má ještě čas nebo bychom s tím měli něco dělat, např. cvičení popř. dojít na logopedii? Děkuji Ledvinková
Odpověď: Dobrý den. Hlásky R a Ř fyziologicky nastupují do řeči dítěte v průměru kolem pátého roku věku. Máte tedy ještě nějaký ten měsíc čas. Snažte se s dítětem hrou procvičovat hybnost jazyka. Pokud hláska R nenaskočí do pátého roku nebo začne-li dcera vyslovovat hlásku náhradním způsobem, vyhedejte klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 735 (11. 8. 2014)
Dobrý den, chci se zeptat, když se chci naučit hlásku R, jak dlouho bych měla doma denně cvičit? K logopedce jsem jako malá chodila, ale ta řekla, že když je to dědičné, tak se to léčí těžko..(Ano, bohužel zdědila jsem to po otci, ale mě se zdá, že neráčkuje tak hrozně - máma mluví normálně) Je mi 18 let, mám ještě nějákou šanci? Když jsem chodila na ZŠ, tak mi to vůbec nevadilo, ale změnilo se to až příchodem na střední školu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Vadnou výslovnost nelze zdědit, je to záležitost vývoje řeči. Lze ji však vlivem nesprávného mluvního vzoru tzv. naposlouchat. Výslovnost si osvojujeme tím, že napodobujeme mluvní vzory okolí. I v dospělosti se můžeme vadnou výslovnost pokusit opravit. U dospělého reedukace funguje jinak, než u malých dětí. Navštivte klinického logopeda a ten Vám nabídne metodiku cvičení přímo pro Vás.V následných domácích procvičování budete pracovat podle jeho pokynů. Cvičit budete muset pravidelně, po krátkých intervalech ,ale v průběhu dne vícekrát. Pravděpodobně budete začínat zdokonalením motoriky mluvidel, zvláště jazyka, Budete si osvojovat pro jazyk nové pohyby, tak aby při nácviku hlásky R byla hybná špička jazyka.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 734 (9. 8. 2014)
Dobrý den. Je mi šestnáct let a už odmalička mám problém s vyslovováním hlásek R a Ř. Jako malá jsem návštěvy logopeda "nesnášela" a dělala vždy hrozný povyk jak tam nechci chodit a tak podobně. Až to skončilo tak, že mě tam rodiče přestali vodit. A mě je teď tahle má vada docela dost na obtíž. A proto bych e ráda zeptala, zda-li si myslíte, že i v tomhle věku bych se mohla naučit správně tyhle hlásky vyslovovat. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den Ano, i ve Vašem věku lze zkusit nápravu hlásek R a Ř. Počítejte, že Vás terapie bude stát čas a hlavně soustavné procvičování dle pokynů klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 733 (9. 8. 2014)
Dobrý den,
Rada bych se zeptala jak naučit vnučka 39 mes vyslovovat "T" na zacatku i uprostred slov.
Ma velkou slovní zásobu a vsechna ostatní písmenka zvládá.
Děkuji Eva
Odpověď: Dobrý den. Hláska T se tvoří ťuknutím špičky jazyka na horní patro. Většina dětí ji zvládá nápodobou.Zkuste , zda vnučka umí plivat a foukat vzduch přes špičku jazyka. Případně zkuste nápodobou lehce přikousnou špičku jazyka mezi zuby a pokoušet se vyplivat.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 732 (8. 8. 2014)
Dobrý den paní magistro. Prosím o radu. Můj pětiletý syn vyslovuje téměř všechny hlásky správně, ale C, S, Z vyslovuje tak, že mu jde dolní čelist do boku. Na ortodoncii nám diagnostikovali hluboký skus, ale rovnátka zatím kvůli mléčným zubům dát nemohou. Lze tento problém řešit na logopedii? A jak by se postupovalo? Děkuji. L.K.
Odpověď: Dobrý den. Vyslovování hlásek C S Z do boku, tzv, bukální sigmatismus lze řešit na logopedii. Klinická logopedka svým vyšetřením zjistí možnosti terapie a posoudí, zda lze problém vyřešit i bez úpravy skusu nebo budete-li muset reedukci odložit až po úpravě dentice.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 731 (6. 8. 2014)
Dobrý den, jsem profesionální herec a moderátor. Mám problém se sykavkama. Ovšem zatím mám zkušenost převážně s logopedy, kteří nevěděli co s tím a prý je to psychické. To přece musí být hloupost. Víte o nějaké specialistovi?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nevím, jaký problém se sykavkami přesně máte. Je dost možné, že je umíte vědomě správně použít, ale nemáte je natolik zafixované, abyste je užíval při běžné komunikaci, natož ve stresu ( např. při moderování) a vracíte se k původním, vadným sykavkám. Kliničtí logopedi Vám pomohou hlásky vyvodit a dát Vám návody, jakým způsobem procvičovat jejich automatizaci. .Následně je to již jen na Vaší trpělivosti a času, který procvičováním jste ochoten strávit. Obraťte se na specialisty - klinické logopedy ve zdravotnictví.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 730 (6. 8. 2014)
Dobrý den, paní magistro,
může rodič změnit logopeda, jestliže dítě po návštěvě stávajícího odborníka nechce spolupracovat a pláče? Je dané nějakým nařízením, zda musí navštěvovat jen přidělenou ordinaci?
Děkuji za odpověď
Mgr. Renata Svobodová
Odpověď: Dobrý den. Klinického logopeda můžete změnit, nikde není nařízené jakou ordinaci máte s dítětem navštěvovat. Důležité je, aby klinický logoped a dítě spolu spolupracovali.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 729 (5. 8. 2014)
Dobrý den,
je mi 27 let a moje okolí si stěžuje že mi není rozumět.. Mluvím potichu a zároveň i polykám začátky a konce vět, taky drmolím.. Když se snažím mluvit aspoň nahlas, připadá mi, že hrozně řvu nebo že mám nepříjemný tón hlasu a zase se postupně vrátím ke svému původnímu projevu.. Je možné s tímto logopedicky pracovat? Je logopedická péče hrazena pojišťovnami, případně na kolik vychází návštěva logopeda a kolik jich je obvykle potřeba při léčení dospělých?
Moc děkuji za odpovědi!
Sulanská
Odpověď: Dobrý den. S mluvním projevem lze pracovat i v dospělém věku. To, že se Vám Váš hlas při pokusu o zesíení nelíbí je zcela logické. Nejste na něj zvyklá, nemáte jej zautomatizován. Zda je Váš mluví projev poruchou, která by byla léčená a hrazená zdravotní pojišťovnou, musí zjisti klinický logoped svým klinickým vyšetřením. Také není přesně stanoveno kolik návštěv budete muset absolvovat.V případě, že Váš mluvní projev nebude diagnostikován jako porucha, doporučuji účastnit se některého z kurzů rétoriky ( info na internetu)
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 728 (4. 8. 2014)
Dobrý večer paní magistro, tchán prodělal těžkou CMP, nepolyká a dokáže mluvit, pouze jen "bublá". Je vůbec nějaká šance, že by po logopedických cvičeních znovu začal aspoň trochu mluvit, i za předpokladu, že se proces polykání neobnoví? Děkuji za odpověď Monika
Odpověď: Dobrý den. Po Vaší informai o zdravotním stavu tchána skutečně nemohu zodpovědně odpovědět. Záleží na rozsahu CMP, věku pacienta, jeho vůli... Reedukační postupy vycházejí z lokalizace CMP, správné diagnostice, moment. stavu pacienta, schopnosti spolupráce rodiny při každodenních logopedických cvičeních... V každém případě za pokus o terapii to vždy stojí. Mnohdy se péčí stav zlepší až po určité době. Buďte trpěliví a řiďte se pokyny klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 727 (3. 8. 2014)
Mám dvě vnučky 6 a 4 roky. Starší mluví bezvadně, mladší mi už od 3 let dělá starost. Prakticky vůbec nemluvila.Nyní ve 4 letech stále mluví málo a nesrozumitelně. Přitom je velice šikovná, pohybově i velmi dobré rozumění řeči, okamžitě adekvátně reaguje.
Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Dobrý den.Ráda bych Vám odpověděla, ale nevím, na co se chcete zeptat.Pokud má vnučka ve čtyřech letech malou slovní zásobu a vyjadřuje se nesrozumitelně, je to důvod k návštěvě u klinického logopeda. Po komplexním vyšetření a stanovené diagnoze zahájí vhodnou logopedickou terapii.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 726 (1. 8. 2014)
Dobrý den.Mám 2,5 letou dceru,která je velmi šikovná a mluvení jí od začátku nedělalo žádné problémy (krásná výslovnost).Před dvěmi měsíci se u ní ale projevila najednou koktavost.Jednou se pomočila a dostala na zadek,od té doby to nastalo a nijak se to zatím nelepší,ba naopak.Prosím poradíte,jak tento problém řešit?Popř.jakého specialistu navštívit?Děkuji za odpověď,maminka Alena.
Odpověď: Dobrý den.Kolem třetího roku věku je pro dítě velmi náročné na zpracování jazyka po stránce obsahové i formální. Dítěti se výrazně rozšiřuje slovní zásoba, zapracovává gramatiku jazyka a ještě koriguje výslovnost. Vše je velmi náročné na psychiku dítěte. Stává se, že v tomto věku tzv. myšlenka předbíhá schopnost dítěte vyjádřit se a dítě nemluví plynule. Většinou se stav po určité doba stabilizuje a dítě nemá s plynulostí obtíže. Pokud však nastane u dítěte určité trauma ( a to ve vašem případě mohl způsobit šok z výplaty ) situace může přetrvávat déle. Pokud se zhruba tak do tří měsíců stav neupraví, vyhledejte odbornou pomoc u klinického logopeda. Snažte se být k dítěti více empatičtí, ve dvou a půl letech má právo si občas ještě tzv. "cvrnknout do kalhotek". Také nešetřete pochvalami za nejrůznější aktivity a podporujte zdravé sebevědomí dcery. Svým mluvním projevem ji buďte vzorem volné, klidné řeči a na její neplynulosti nepoukazujte. Buďte trpěliví,zpívejte písničky, povídejte si o obrázcích.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 725 (31. 7. 2014)
dobry den,mohu se zeptat,dcera ma vyvojovou dysfazii,meli jsme porod,ktery byl zakoncen Vexem,p.logopedka rika,ze je to asi tim,chci se zeptat,nikdy v rodine vyv,dysfazie nebyla,zda kdyz je to zapricinene porodem,budou mit i dceriny deti vyvojou dysfazii,dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Neznám podrobnou anamnézu dcery, budu tedy odpovídat obecně. Etiologie ( původ) vzniku vývojové poruchy řeči ( vývojová dysfázie) není stále zcela jasná. Uvažuje se o postižení vývoje poznávacích funkcí vlivem pre-, peri- a postnatálního poškození mozku. Vliv dědičnosti není také jednoznačný, výzkumem je prokázáno, že opožděné vývoje řeči a vývojové poruchy se častěji objevují v rodinách spíše u mužských potomků.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 724 (31. 7. 2014)
Dobry den,muj syn byl nedavno diagnostikovan s poruchou autistickeho spektra (lehci forma), zijeme v zahranici a proto je nas syn vystavovan trem jazykum (cestine, anglictine a francouzstine). Nase Psycholozka nas pozadala,abychom si nechali udelat evaluaci reci v cestine(tedy v CR) (speach therapy evaluation). Kdyz jsem kontaktovala jednu logopedickou kliniku, tak nevedeli o cem mluvim. Mohli by jste mi poradit, jestli se tato nebo podobna evaluace dela v Ceske Republice a kde ? Dekuji predem.
Odpověď: Dobrý den. Poruchami autistického spektra se v ČR zabývají v zařízení APLA. Součástí komplexního vyšetření je i podrobné vyšetření a popis řeči. To je jedna možnost. Druhá - komplexní vyšetření a hodnocení současného stavu vyjadřovacích schopností ( možnost nejen logopedického vyšetření řeči, ale i foniatrického, neurologického, psychologického) zajišťuje Foniatrická klinika v Praze, Žitná 24.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 723 (23. 7. 2014)
Dobrý den, mám potíže s koktáním. Jde o středně těžkou poruchu. Pokud jsem veselý a v pohodě tak téměř nekoktám, když jsem naopak ve stresu tak se nedokážu ,, vymáčknout,,. Je mi 25 let a potíže trvají zhruba 6 let. Dá se to nějak léčit ? jakoé jsou možnosti léčby ? děkuji Tomáš
Odpověď: Dobrý den. Podle toho, jak líčíte Vaše potíže, je Vaše vyjadřování velmi závislé na psychickém stavu. Kromě logopedické terapie u klinického logopeda byste měl podstoupit i terapii u klinického psychologa.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 722 (21. 7. 2014)
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem se mohu stát klinickým logopedem? Mohu se jím stát pokud vystuduji obor speciální pedagogika na Pedagogické fakultě UK v Praze? Jak dlouho a jakým způsobem se po studiu získává atestace? A najdu potom uplatnění? Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Veškeré informace naleznete v sekci Pro veřejnost - Jak se stát klinickým logopedem. V současné době PF UK Praha - obor spec. pedagogika má v obsahu studia státní závěrečnou zkoušku
( magisterské studium) z logopedie i surdopedie, což je předpoklad k možnosti dalšího atestačního studia ve zdravotnictví v oboru klinická logopedie ( 3 roky). Uplatnění v oboru můžete najít, každoročně se přijímají do ambulancí klinické logopedie noví budoucí klin. logopedi. Míst není mnoho a jsme vázáni na smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Jak bude vypadat situace po Vašem absolutoriu Vám nikdo v současné době nezaručí.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 721 (18. 7. 2014)
dobry večer co se s gotickym patrem u děti da dělat operuje se nebo s tim nejsou problemi děkuji
Odpověď: Dobrý den. Záleží na typu gotického patra. To musí posoudit foniatr nebo ORL lékař. Operace provádí plasticjý chirurg. U menších gotických pater nemusí vzniknout výrazný problém. Velká gotická patra mohou následně působit dítěti problém při vytváření hlásek, př. jeho řeč může mít huhňavé zabarvení. Taktéž může mít problémy s příjmem potravy.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 720 (14. 7. 2014)
Dobrý den, mám dotaz ohledně vývoje řeči mladšího syna. Je mu 21 měsíců a umí pouze tato slova - mama,bagr, pam bob (sponge bob) a kaka. Jinak s námi komunikuje za používání slova meme a gestikulaci - očima, rukama. Snažíme se mu ukazovat obrázky, popisovat je a také stále slyší hovor nás a staršího (3,5letého syna). Měli bychom s ním navštívit nějakého specialistu? Děkuji, Bartošová
Odpověď: Dobrý den. Možná se bez návštěvy u klinického logopeda neobejdete, ale vzhledem k věku dítěte bych nechala ještě prostor na spon. vývoj zhruba tak do tří let . Předpoklad je však, že dítě správně slyší, vidí a zjevně nemá jinou anomálii. Určitě však mluvní apetit podporujte, snažte se hravou formou seznamovat dítě s pojmy, zpívejte jednoduché dětské písničky, buďte trpělivý v neustálém opakování jednoduchých výrazů ( haf, pipi, bů ham, , hačí...) při vhodné příležitosti tak, aby dítě chápalo pojem spojený s vjemem.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 719 (12. 7. 2014)
Dobrý den,
je mi 23let, a ráčkuji. Chtěla bych se zeptat, zda je možné v mém věku tuto vadu odstranit.

Předem děkuji za odpověd,
L3nushka H.
Odpověď: Dobrý den. I v dospělém věku lze pracovat na úpravě výslovnosti. Předpoklad je dostatečně silná motivace, výdrž v terapii a hlavně domácím procvičování.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 718 (11. 7. 2014)
prosim o vysvetleni proč vznika nebo co je puvod goticke patro u deti dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Gotické patro vzniká v prenatální období vývoje a původ může mít nejrůznější charakter, včetně dědičnosti.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 717 (10. 7. 2014)
prosim o vysvetleni goticke patro u deti dekuji
Odpověď: Dobrý den. Gotickým patrem se rozumí výrazné vyklenutí horního patra v dutině ústní .Čelist je úzká a vnitřní prostot je vyklenutý směrem k nosu.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 715 (8. 7. 2014)
Dobrý den,paní magistro,naše 90.ti letá teta je po mozkové mrtvici se ztrátou řeči,hybnost je dobrá.Dnes je to 7 dní, zpočátku nastalo mírné zlepšení a některá slova jí nedělají potíže.Jsou to běžné fráze.Ale když chce něco sdělit,nebo se na něco zeptat,nedokáže to .V nemocnici pracuje logopedka,ta má nyní dovolenou.Můžete nám poradit,jak bychom mohli my nějak pomoci ,docházíme za ní každý den.Děkujeme Laiblová Strakonice
Odpověď: Dobrý den. Omlouvám se za opožděnou reakci na Váš dotaz, byla jsem mimo ČR. Domnívám se, že bez odborného vyšetření Vaší tety budou moje rady neefektivní. Je potřeba zjistit, do jaké míry teta řeči rozumí, jak je postižena řeč v úrovni opakování, pojmenovávání, čtení, psaní, počítání. Svoje procento úspěšnosti terapie hraje i mentální výkonnost ,věk pacienta a jeho vnitřní motivace .Na základě zjištěných informací se sestavuje terapeutický plán, pro každého pacienta individuální. Rodina s klientem pracuje podle pokynů klinického logopeda( nácviky výbavnosti, popisu, čtení psaní...). Pomoc z Vaší strany je v současné době v psychické podpoře tetě, trpělivost při kontaktu s ní, snaha o dostatečné, ale přiměřené podněty. Konkrétní postupy získáte od klinického logopeda,po klinickém vyšetření .
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 714 (4. 7. 2014)
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je normální, že moje téměř tříletá dcera nepoužívá ve větě vůbec zvratná zájmena si, se atd. Větu složí, ale špatně vyslovuje, pro okolí dost nesrozumitelně. Děkuji za odpověď Škodová
Odpověď: Dobrý den. Vývoj řeči má své zákonitosti . Zhruba tak kolem třetího roku věku se ustaluje gramatická stavba vět a spont. se zpřesňuje výslovnost. Záleží na stupni zralosti sluchové a zrakového vnímání a hbitosti mluvidel. Bude-li řeč dcery i o třetím roce věku obtížně srozumitelná pro agramatismus ( špatné skloňování, vynechávání předložek, zvratných zájmen...) a artikulační neobratnost, vyhledejte klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 713 (4. 7. 2014)
Dobry den, je mi 24 let, jsem ze Slovenska, ted bydlím v Praze, kde mam v planu studovat hudbu. Jsem balbutik už od detství, dospívani byl horor, ted to je takove menší drama, ale porad me to strašne trapi. Nikdy jsem nebyl u logopeda, ale naskytla se mi práce v obchodování a ja cítim , že bez odborne pomoci, nebo poradenství to nezvladnu.Mužete mi poradit na koho se v Praze obratit na konzultační hodinu, nebo podobne.
Odpověď: Dobrý den. Balbuties - koktavost je řečová porucha, která mnohdy doprovází člověka celoživotně, zvláště, když po jejím prvním projevu se s ní nic nedělá. Jednorázová konzultace Vám přinese informace o problému, ale nevyléčí. Při následných terapiích budete pracovat, podle charakteru balbuties, na jejím zmírňování pomocí různých technik. Často ještě ve spolupráci s klinickým epsychologem. V Praze se balbuties zabývají kliničtí logopedi ve zdravotnictví. Obrátit se můžete i na Foniatrickou kliniku v Praz 2, Žitná 24.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky