On-line poradna

Na vaše dotazy odpovídá:

Mgr. Zuzana Půstová
Mgr. Zuzana Půstová
klinická logopedka
Ordinace klinické logopedie
Tererova 1355, Praha 4

Nejčastější dotazy a odpovědi

Logopedie u dětí

  • Kdy se má zahajovat logopedická péče u dětí?
  • Jak často se chodí na logopedii?
  • Synovi jsou 3 roky a mluví podle lékařky průměrně. Co mám dělat, aby se řeč dobře rozvíjela?
  • Pětiletý syn začal zadrhávat, co mám dělat?

Logopedie u dospělých

  • Jaké jsou možnosti logopedické péče o dospělé?
  • Manžel prodělal mrtvici a mluví jen s obtížemi. Můžu mu nějak pomoci?

Zajímáte se o práci logopeda?

  • Jaká je nutná kvalifikace, kdybych chtěla pracovat jako klinický logoped?
  • Kde se logopedie studuje?
  • Jaké jsou kompetence logopedické asistentky?

Odpovědi na tyto a další otázky najdete na stránce Často kladené dotazy.


Poradna se specializuje výhradně na logopedickou tématiku. Na nesouvisející dotazy bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.


O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem


Zodpovězené dotazy

Jít na stránku: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21


Dotaz č. 478 (16. 7. 2013)
Dobrý den, mému synovi jsou 2 roky a 4 měsíce. Má několik slovíček jako máma, táta, hačí, hají, auto, ham aj., ale aby opakoval nebo začal mluvit sám, tak se mu nechce. Rozumí mi (aby např. něco někam donesl, nebo přinesl.) Motoricky je šikovný. Mluvila jsem s pediatrem a ten mi řekl, že do 3 let dítěte je to normální. Pokud i po 3tím roku se nic nezmění, bude se to řešit. Mám to zatím nechat být, nebo se na někoho obrátit? Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Váš pediatr má v podstatě pravdu. Pokud je syn motoricky šikovný, řeči rozumí, zjevně nemá sluchovou ani jinou orgánovou vadu, pravděpodobně se bude jednat o fyziologicky opožděný vývoj řeči. Každé dítě má jiné "startovací "podmínky. Zhruba do tří let věku dítěte necháváme vývoji volný průběh. Samozřejmě je dobrém dítě řečově vhodně stimulovat, dávat mu příležitost k jeho projevům, nenutit jej do opakování , ale hrou podněcovat mluvní apetit ( hra na zvířátka, jednoduché rytmické říkanky...) Dbejte na celkový rozvoj osobnosti dítěte. Pokud bude řeč i po třetím roce na stejné úrovni jako dnes, vyhledejte pomoc u klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 477 (25. 6. 2013)
potřebovala bych poradit jak mám naučit 4,5letou dceru vyslovit písmeno k!nedaří se nám to děkuji
Odpověď: Dobrý den. Základní postavení jazyka při vyslovování hlásky K : jazyk leží volně v ústech a jeho hřbet tvoří závěr na měkkém patře. Vyvozujeme tak, že dítěti prstem nebo špátlí posuneme hrot jazyka dozadu. Než však hlásku K vyvozujeme, musíme mít jistotu, že je dítě schopné hlásku K a T sluchově rozlišovat. Doporučovala bych však navštívit klinického logopeda, který by vám odborně patřičný " gryf " předvedl.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 476 (21. 6. 2013)
Dobrý den, synovi jsou 4 roky a v řeči plete předložky, občas je vynechá, občas splete. Také neměkčí a neumí č, r, ř. Máme zajít na logopedii, nebo je ještě čas?
Zuzana
Odpověď: Dobrý den. Určitě se na logopedii objednejte, pravděpodobně problém bude složitější a včasné reedukace Vám pomůže k zvládání synova mluvního projevu.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 475 (21. 6. 2013)
sykavky
dobrý den, můj syn (6let) stále zaměňuje sykavky. Nejprve neuměl č,š,ž, teď již umí, ale zase občas řekne i místo c,s,z. Také má problémy s vyslovením obtížnějšího slova (vynechá v něm slabiku, přehodí slabiky....).Celkově se obtížněji soustředí, v poradně říkají, že mají podezření na ADHD. Co bychom mohli cvičit? Na logopedii jsme objednaní až po prázdninách.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Kéž by to bylo tak jednoduché a já Vám mohla v pár bodech dát návod, jak s dítětem nacvičit soustředění a potažmo vyslovování hlásek. Bohužel, problematika je širší a na konkrétní rady si budete muset počkat po logopedickém vyšetření. Je možné, že nepřesné vyslovování sykavek - nebo jejich zaměňování - je způsobeno nezralostí v oblasti sluchového vnímání. K přesnější diagnostice existuje testová baterie, kterou jistě na logopedii podstoupíte na základě výsledků Vám logoped doporučí konkrétní vhodná cvičení. V PPP jste jistě dostali náměty na cvičení pozornosti, soustředění, jejich cvičení má vliv i na ustálení hlásek.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 474 (12. 6. 2013)
Dobrý den, mému synovi bude v červenci 2013 - 5let. Zhruba před půl rokem jsem si všimla, že se zadrhává. Většinou když se soustředí říci něco ve větě,většinou první slabiku slova, jako - di,di, dinosaur. Tento týden v pátek jdeme na logopedii. Jak najdenout zadrhávání vznikne, předtím problémy neměl. Ve školkce jsem se ptala a prý u žádné problémy v kolektivu nemá, doma také problémy nejsou. Je z dvojčat, naroz.35+5týden bez jakýkoliv problémů. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.Koktavost nejčastěji vzniká mezi třetím až pátým rokem věku a je řazena k velmi závažným řečovým poruchám. Má několik stupňů (lehká,střední a těžká forma koktaosti). Příčiny vzniku nejsou doposud jasně známé. Je to dáno tím, že vznik koktavosti je výsledkem několik faktorů a vlivů na vývoj řeči a na každého jedince vlivy působí rozdílně.Také každý z nás má jiné - rozdílné dispozice. Svoji roli zde hraje i genetika. Často se jako jedna z příčin uvádí nerovoměrnost výkonů jednotlivých mozkových hemisfér - laicky převedeno rozdíl mezi tím co chci říc a tím co umím říct. Je dobře, že máte domluvenou konzultaci u klinického logopeda, jistě vás s problematikou koktavosti blíže seznámí a na základě klinického vyšetření syna doporučí vhodné metody.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 473 (12. 6. 2013)
Dobrý den. Před 4 týdny mi sundali fixní rovnátka, která jsem nosila 2 týdny. Pořád ale přetrvává stahování svalů ve tváři, napjaté svaly (i přes neurologickou léčbu) a špatná výslovnost, zvláště sykavky a ř. Můžete mi prosím poradit, v čem je problém, a zda se mám obrátit na logopedii, abych se znovu naučila mluvit. Mám velké obavy, aby mi to nezůstalo, což by při mém povolání učitelky byl nepřekonatelný problém. Děkuji za odpověď. P. K.
Odpověď: Dobrý den.Nevím, z jakých důvodů jste měla indikovaná fixní rovnátka. Pokud to bylo z důvodů úpravy dentice nebo skusu předpokádám, že doba, kdy jste nosila rovnátka, netrvala 2 týdny, ale 2 roky. Také nevím, jaká a proč byla stanovená neurologická léčba. Nicméně, doporučovala bych Vám navštívit ambulanci klinického logopeda, určitě Vám bude, podle aktuálního stavu,schopen poradit jak pracovat na zlepšení výslovnosti.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 472 (11. 6. 2013)
Dobrý den.5,5 letý syn je nadprůměrně nadaný a soc.zralý pro nástup do 1.třídy měs. před jeho 6tými nar.Mírně ale patlá,občas zaměňuje sykavky,asi že na něj příbuzní šišlali jak byl roztomilý.Nemá je tak zafixované.Dá se to během tří měsíců odstranit? A pokud ne,hrozí mu předčas.nástupem do školy vznik dysgrafie nebo jiných poruch jak psycholog tvrdí?
Odpověď: Dobrý den.Není jednoduché takto na dálku posoudit, jaký vliv bude mít nesprávné vyslování sykavek na případné školní obtíže a zda je dítě schopné během tří měsíců onen deficit zvládnout. Musela bych dítě vyšetřit testovou baterií, která nám pomůže v orientaci příčin záměn sykavek. Jedna z příčin by mohla být tzv. nezralost v oblasti sluchové percepce, která by mohla mít v průběhu vzdělávání následky nejrůznějších dys poruch.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 471 (9. 6. 2013)
Dobrý den,
mám syna 5let, který od tří let ráčkuje, s tím souvisí i to, že nedokáže vyslovit "ř", místo toho říká "z". Nikde v poradně sme ještě nebyli. Synkovi to dělá starosti, protože má ř ve svém příjmení a nedokáže jej pořádně vyslovit. Můžete mi poradit nějaký postup jak jej odnaučit ráčkovat a správně vyslovovat "r" i "ř". Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Doporučila bych návštěvu u klinického logopeda, který vyšetřením zjistí, zda problém není třeba ve zvětšené podjazykové uzdičce. Ta by totiž mohla bránit správné výslovnosti hlásky R.Také poradí konkrétní nejvhodnější metodu pro syna, která by vedla k odstranění hrdelního vyslovování a vyvození správného R, následně Ř. Máte nejvyšší čas tuto problematiku začít řešit, čím později se do toho pustíte, tím více si nesprávnou výslovnost bude syn fixovat a hůře se jí zbavovat.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 470 (5. 6. 2013)
Dobrý den,
prosím jak mám naučit šestiletého syna R.Chodíme na logopedii,ale nedaří se.Jsme tam 5 minut což se mi zdá velice málo.Syn si 3x zkusí ,,drrrn,drrn, a jdeme domu.Jaký je prosím váš názor.Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nácvik hlásky R je někdy dlouhodobější záležitost, protože se pro úspěšnost jejího vyvození musí vycvičit jistá hbitost jazyka. Návštěva u klinického logopeda by však neměla trvat jen pět minut. Logoped by Vám měl poradit, jaká cvičení s dítětem denně procvičovat, abyste vycvičili právě hbitost a rychlost jazyka.Hlavní cvičení je však v domácím, cíleném, každodenním procvičování podle instrukcí klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 469 (4. 6. 2013)
Dobrý den,neumím písmenko R a mám s tím vážný problém při výběru povolání.Děkuji Pavla
Odpověď: Dobrý den. Ano, nesprávná výslovnost Vás může omezovat při výběru povolání. Můžete se však nesprávnou výslovnost pokusit napravit. Doporučoval bych Vám konzultaci u klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 467 (4. 6. 2013)
Dobrý den, při vyvození hlásky L mám problém s tím že když dám jazyk za horní patro a snažím se vyslovit L tak jazyk jde směrem ven místo za dolní zuby. Nevím si rady jak to změnit. Prosím o stručný návod.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Místo snahy vyslovovat hlásku L, snažte se nejprve beze zvuku rozhýbat jazyk v tom správném směru , tzn. od horních řezáků za dolní. Až tento pohyb zvládnete, začněte k pohybu připojovat i hlas. Pravděpodobně máte ne zcela obratný jazyk a proto svoji pozornost věnujte právě hbitosti a hybnosti špičky jazyka. Postupy vhodné konkrétně pro Vás, pro rozcvičení jazyka a svalů, které se správné výslovnosti účastní, získáte u klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 466 (4. 6. 2013)
Zdravim, a jeste prosim, druha vnucka-4roky vyslovuje misto K pism.T.Na logopedii je pry brzy.Co mozno udelat pro upravu reci?
Dekuji.J.F.
Odpověď: Dobrý den. Nezdá se mi, že by bylo na logopedii příliš brzy. Záměn hlásek K a T bývá signálem toho, že má dítě nevyzrálou sluchovou percepci. Doporučovala bych Vám vyhledat v místě bydliště klinického logopeda, který po klinickém vyšetření doporučí, zda ještě s logopedickou péči posečkat nebo již začít s dítětem, pod dohledem logopeda, pracovat.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 465 (4. 6. 2013)
Dobry den,vnucka-6 let-vyslovuje spatne R a Ř.Lecba spociva hlavne v domacim opakovani slovicek a spojeni dtn.Dnes bylo opet na log.zjisteno,ze ma vnucka R posazeno hodne v krku.Lecba trva 2 roky jednou za mesic, ale vysledky zadne.Jak pomoci?dekuji J.F.
Odpověď: Dobrý den. Nejčastější příčina nesprávné výslovnosti hlásek R a Ř je v neobratnosti jazyka. Více než opakování slovíček tzv. substituční metodou, kdy místo R se snažíte vyslovovat jemné " d", zaměřte se na hybnost a hbitost jazyka, zvláště jeho špičky. Bohužel, nácvik správného R bývá často dlouhodobý, zvláště pokud se jedná o přecvičení R velárního ( tzv. tvořeného v krku) na jeho správné předojazyčné vyslovování.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 464 (3. 6. 2013)
Dobrý den. Dceři jsou 4roky a má největší problém s vyslovování č,r,ř a to obzvláště uprostřed a na konci slova. Ještě je u ní takový problém a to možná i souvisí s nosní mandlí (jak nám bylo řečeno u pediatra), že má často povystřčený jazyk a při mluvení ho jakoby stále nechává mezi zuby (nevím, jestli to nazvat ´´šlapaním´´ si na jazyk. Je to velký problém, dá se to řešit? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Váš pediatr má pravdu, povystrčený jazyk může být zapříčiněn zvětšenou nosní mandlí. Následně se často vytváří nesprávná výslovnost hlavně hlásek C S Z, Č Š,Ž., T D,N. Doporučovala bych vyšetření dcery na ORL oddělení a na základě výsledků nosní mandli nechat odstranit. Po odstranění nosní mandle je však třeba začít rehabilitovat i nosní dýchání a obnovit správnou klidovou polohu jazyka. To se následně řeší u klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 463 (1. 6. 2013)
Dobrý den, od příštího školního roku budu studovat speciální pedagogiku s účelem stát se později klinickým logopedem - mohu se zeptat, jak je to s mírou nezaměstnanosti, s uplatněním se? Je možné se touto prací bez problémů uživit? (např. bez pomoci manžela, apod.) Mnohokrát děkuji, J.Š

Odpověď: Dobrý den. Na tuto otázku Vám nejsem plně kompetentní odpovědět. Pracovní příležitosti jistě jsou,ale tak jako i v jiných oborech, nikdo Vám nezaručí okamžité umístění na pozici, kterou byste chtěla vykonávat. Prací se lze uživit, záleží na tom, jaké máte nároky. Také musíte počítat s tím, že jako začínající klinický logoped máte méně zkušeností a musíte hodně investovat ( časově i finančně) do dalšího vzdělávání v daném oboru ( kurzy, stáže, atestace...)
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 462 (31. 5. 2013)
Dobrý den, chtěla bych se stát klinickým logopedem.Příští rok budu maturovat a tak koukám po VŠ a vůbec si nevím rady, tak prosím o pomoc.Jak bych měla postupovat abych se jím stala? jaká škola by byla nejlepší?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Podrobné informace naleznete v sekci " vzdělávání - jak se stát klinickým logopedem".
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 461 (31. 5. 2013)
Dobrý den, dceři byly v květnu 4 roky a neumí říkat č,š,ž (říká c,s,z), l,r,ř. Máme začít chodit na logopedii nebo ještě počkat?
Děkuji za odpověď
Veronika
Odpověď: Dobrý den. S nácvikem výslovosti bych pravděpodobně posečkala do podzimu. Pokud správně tvoří hlásky ĎŤŇ, je docela možné, že ČŠŽ v blízké době začne tvořit také správně.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 460 (31. 5. 2013)
Dobrý den, můj syn (5,5 let) se naučit říkat r ve všech spojeních, ale neumí ho prodloužit. Je vhodné ho začít učit ř?
Děkuji za odpověď
Jana
Odpověď: Dobrý den. K nácviku hlásky R je lepší, když dítě dokáže tuto hlásku prodloužit. Jsou však někteří, kteří zvládnou nácvik hlásky Ř i bez dlouhého R. Je to velmi individuální.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 459 (29. 5. 2013)
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, mám již od mala vadu řeči, neumím vyslovovat písmeno Ř , prakticky ho vůbec nepoužívám, zda i když je mi již 24 let je možné tuto vadu odstranit, zda má cenu navštívit logopedickou poradnu.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ano, i v dospělém věku lze odstranit vadnou výslovnost hlásky Ř. Pokud Vám současné vyslovování vadí, vyhledejte klinického logopeda, jistě Vám poradí.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 458 (28. 5. 2013)
dobrý den syn měl v lednu dva roky a chci se zeptat,skoro vubec nemluvi jen takové máma,táta,mnam,ham jina jen občas breptání nic vic a ješte je to slyšet jako kdyby chtl šišlat,dělá mi to starost deti v jeho veku i mladší už říkaji i ahoj auto atd,prosím dekuji za odpoved,dcera má15mes.a připadá mi že i težká písmenka docela dobře říká,a syn ani nechce se soustředit na četbu obrázky ukazovat nechce se vubec soustředit,je s tou řečí spojené určitě dekuji proč za odpoved K.J
Odpověď: Dobrý den. To, že syn ve dvou letech ještě plynule nemluví, může být skutečně důsledek jeho zatím nezájmu o spolupráci nad knížkou a nezájmu opakovat po nás jednoduchá slovíčka. Pravděpodobně není pro tuto aktivitu ještě vyzrálý a musíte hledat jiné formy, kdy se hravou formou rozvíjí na poli vnímání naší řeči , rozumění a její následné užívání. Může to však být i signál k následné vývojové poruše řeči. Nicméně, každé dítě má svoje vlastní vývojové tempo a zhruba do tří let věku dítěte tolerujeme tento tzv. opožděný vývoj řeči. Pokud si nevíte rady, jak s dítětem v tomto věku pracovat, doporučuji domluvit si, v místě bydliště, konzultaci na oddělení klinické logopedie.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 457 (27. 5. 2013)
Krásný den, mé holčičce bude v listopadu 4roky a zvladne akorat mama tata babí čiči a bumbat bojím se že nebude mluvit. začla chodit do školky ale zadna změna se neprojevuje. Byla jsem sní i na foniatrii, tam mi řekli že slyší. potřebuji poradit co dal. děkuji Šárová Benešov
Odpověď: Dobrý den. Důvodů, proč dcera ve čtyřech letech ještě nemluví, může být více. Je dobře, že máte zkontrolovaný sluch, tudíž příčina nebude v poruše sluchu. Bylo by dobré zajistit dále neurologické, psychologické a hlavně logopedické vyšetření. Po absolvování těchto vyšetření bude jasnější, jaké mohou být příčiny nemluvnosti dítěte a na logopedii se zvolí vhodný terapeutický postup.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 455 (23. 5. 2013)
Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na chybnou výslovnost R našeho syna. Je mu 27 měsíců a cca od roka a půl ráčkuje. Je možné, že se to v průběhu vývoje řeči ještě samo upraví? Kdy je dobré začít navštěvovat logopedii? Je vhodné se ho to snažit naučit doma, a jak?
Moc děkuji. Jiřina N.
Odpověď: Dobrý den. Doporučila bych vám návštěvu u klinického logopeda, který by posoudil, podle aktuální schopnosti spolupráce dítěte, zda je možné začít hravou formou s nácvikem správné výslovnosti. Pokud syn mluví ve větách a používá řeč jako běžný komunikační prostředek, mohlo by mu " ráčkování " pravděpodobně zůstat. Pro správnou výslovnost hlásky R je třeba dostatečně ohebná jazyk, zvláště jeho špička, a tak cvičení začínají právě jeho rozcvičováním a zdokonalováním hybnosti.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 454 (20. 5. 2013)
Dobrý den, synkovi budou dva a půl roku a začal zadrhávat. Má perfektní slovní zásobu, umí básničky, je velmi vnímavý. Do ničeho ho nenutíme. Bohužel je úzkostnější, v kolektivu dětí je rád, ale většinou si hraje sám a z povzdálí sleduje. Doma je většinou pohoda, občas se s manželem neshodneme, ale nic dramatického se neděje. Objednali jsme se na logopedii, ale čekací doba je dlouhá. Je prosím šance, že se jeho mluva zase dostane do normálu? Co pro to můžeme udělat už teď? Díky moc, V.
Odpověď: Dobrý den. Šance, že se plynulost řeči dostane , dle Vašich slov, zase do normálu, je dost pravděpodobná. Období kolem třetího roku věku je pro dítě náročné na osvojení si aktivní slovní zásoby, gramatiky, artikulace .Přechodně u některých dětí dochází k tomu, že vázne právě ta plynulost. Pasivní slovní zásoba totiž převažuje nad aktivní, dítě téměř všemu rozumí, jen není ještě tak pohotové v rychlé , gramaticky správné mluvě. Důsledek je právě ono zadrhávání, opakování první hlásky, slabiky, někdy celého slova. Pokud se v tomto období nepřidruží nějaké psychické trauma nebo nesprávný výchovný přístuip k dítěti, obvykle se do třech měsíců vrací řeč do normálu. A co můžete udělat pro dítě nyní Vy? Neupozorňujte na neplynulost, snažte se se synem komunikovat klidně,pomaleji, hodně si zpívejte, rozvíjete aktivní slovní zásobu, dávejte mu příležitost k verbálnímu vyjadřování. Pokud se řeč spont. neupraví, vyhledejte klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 453 (19. 5. 2013)
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na našeho 8 měsíčního chlapečka.Ve 3 měsících říkal slabiky egr a ebu,pak najednou přestal a jenom různě výskal a křičel,v 6,5 měsících začal ze dne na den říkat gegege,bababa,jejejej a to trvalo asi 14 dní a od té doby zase jenom výská a křičí. Je to normální vývoj, že takhle zapomene slabikovat?Nemohlo by se jednat o příznaky autismu?Předem děkuji za odpověď, pěkný den,Lenka V.
Odpověď: Dobrý den. Ano, u syna se pravděpodobně jedná o zcela normální , fyziologický vývoj řeči. Produkce slabik ve třech měsících je zcela náhodná hra s mluvidly, kdy si dítě cestou pokus - omyl zkouší, co se děje s hlasivkami, když je různě rozezvučí. Tyto slabiky nemají reálný podklad a většinou po určité krátké době zcela vymizí. I v šesti měsících se múže spont. produkce slabik objevit a zase vymizet. Dítě svým mluvním hrátkám většinou vůbec nerozumí, nespojuje slabikování babababa a pod. s konkrétním označením např.babičky. Je vhodné v tomto období slabiky po dítěti s radostí opakovat, abyste zapojovali sluchové vnímání dítěte, budovali základ pro fázi opakování a dále např.začít využívat tyto slabiky ke konkrétnímu pojmenovávání věcí dítěti blízkých ( gaga - označení pro husu, jejej - symbol údivu nebo radosti...)V období zhruba mezi osmým měsícem a jedním rokem se řečový vývoj projevuje tzv. napodobováním těchto slabik - hravou formou a zhruba kolem jednoho roku věku vyvrholí vědomím proslovením těchto jednoduchých slabik, krátkých slov ( např. mama, baba, haf).
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 452 (17. 5. 2013)
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda může klinický logoped, který má dlouholetou praxi a svou ordinaci, zaměstnat logopedického asistenta? Jde to na plný či poloviční úvazek? A co je k tomu potřeba zařídit? Děkuji za brzkou odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pozice logopedického asistenta ve zdravotnictví neexistuje.. Pokud by klinický logoped zaměstnal pracovníka, který nemá patřičné vysokoškolské vzdělávání, tudíž nesplňuje podmínky pro výkon povolání, a přesto provádí logopedické terapie, mohlo by dojít k rozvázání pracovního vztahu mezi pojišťovnou a klinickým logopedem, možná i k finančnímu postihu. Pokud si však zaměstnáte logopedického asistenta a nebude provádět přímou práci s klienty, nevykazuje tedy žádné výkony pojišťovně, nemělo by to ničemu vadit a záleží na vás, jaký úvazek si vzájemně domluvíte.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 451 (14. 5. 2013)
Dobrý večer, syn (4,5 roku) stále neumí vyslovit hlásky Ď,Ť Ň, R a Ř. Dětská lékařka mi řekla, že doporučení k logopedovi dávají až v pěti letech.Není to pozdě? Děkuji za odpověď.
Odpověď: DOBRÝ DEN. Hlásky ĎŤŇ se u většiny dětí fixují právě ve věku vašeho syna. Pokud je syn zaměňuje za TDN, bylo by dobré kontaktovat klinického logopeda, který posoudí, zda vývoj řeči je ještě v normě nebo je třeba zahájit logopedickou reedukaci. Doporučení od pediatra na logopedii v pěti letech je dáno tím, že preventivní prohlídky zaměřené i na řeč se provádí ve třech letech a potom až v pěti letech. Zkuste se však s pediatrou domluvit alespoň na doporučení k jednorázové konzultaci u logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 450 (9. 5. 2013)
Zajímá mne zda existuje o prázdninách tábor pro děti s vadou řeči.Synovy je 5 let .Problám jsou sykavky H,CH.Pokud ho neopravuji má tendenci mluvit rychle a vynechává písmenka.Děkuji za info. K. E.
Odpověď: Dobrý den. Prázdninové tábory pro děti s vadami řeči organizovala, pokud vím, klinika Logo v Brně. Bližší informace najdete zřejmě na jejich webových stránkách.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 449 (8. 5. 2013)
Dobrý večer mám syna po rozštěpu naučil se docela dobře všechny písmena jen L umí, ale občas ho ve slově nepoužije.Potřebovala bych poradit jak ho naučit poslední dvě písmena R a Ř. zkoušeli jsme špachtličku.bez efektu.a také td. Teď nám bylo řečeno že ho mám naučit dávat jazyk za horní jedničky a aby dlouze řekl T s výdechem vzduchu..to nám už vůbec nejde.klukovi je už 7 a půl v září nastupuje do školy.Na logopedii chodíme.Jezdíme i do Prahy na kontrolu patra.Dá se nějak na dálku ještě něco poradit?Moc Vám děkuji Blanka
Odpověď: Dobrý den. Hlásky T D N L R a Ř spolu velmi úzce souvisí. Pokud nejde synovi správně vyslovovat T s jazykem nahoře, těžko zvládnete správnou výslovnost hlásek R a Ř. Doporučila bych důkladně cvičit motoriku jazyka se zaměřením na postvení jazyka nahoře, za horními řezáky, natrénovat správné postavení jazyka a výslovost hlásek T, D, N, zafixovat výslovnost L a následně přistoupit k nacvičování hlásky R.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 448 (6. 5. 2013)
Dobrý den, je možné někde slyšet zvukové ukázky jednotlivých vad řeči? děkuji
Odpověď: Dobrý den. Oficiální archiv zvukvých nahrávek, pokud vím, neexistuje. Je možné, že na některé vysoké škole, kde se logopedie studuje, mohou mít pořízené nahrávky, taktéž někteří logopedi mohou vlastnit nejrůznější záznamy vad řeči. Bohužel, o konkrétním zdroji nevím.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 447 (3. 5. 2013)
Dobrý den, maminka prodělala mrtvice 9/2012 - nemluví, zopakuje nám vše, co jí řekneme, ale sama nás jen pozdraví "ahoj" a to je vše. Na slova si nemůže vzpomenout. Logopeda jsem zatím nekontaktovali, myslíte si, že nám může pomoci a maminku naučit alespoň ty nejdůležitější fráze? Opravdu těžce to nese. Děkujeme. Z.
Odpověď: Dobrý den. Klinický logoped Vám může skutečně mnoho pomoci. Neváhejte a zkontaktujte se s ním, nejlépe co nejblíže bydliště.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 446 (3. 5. 2013)
Existují nějaká rizika u nových metod učení četby jako je genetická metoda, globální čtení nebo sfumato? Jaké jsou jejich přednosti oproti slabikování? Děkuji a omlouvám se, pokud se dotaz netýká práce logopedů. Jiří Mach
Odpověď: Dobrý den, necítím se plně kompetentní k erudované odpovědi na vaše dotazy. Z praxe vím, že dětem s těžkými vadami řeči mnohdy vyhovují nejrůznější alternativy a často se hledá ve spolupráci s psychologem pro to konkrétní dítě ta nejoptimálnější.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 445 (30. 4. 2013)
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda bych k Vám mohla chodit s dětma. Mám holčičku Natálku (v červnu 6 let) - při stresu zadrhává a chlapečka (v březnu mu bylo 3 roky) a diagnostikovali nám opožděný vývoj řeči a vnímání a doporučila nám paní psycholožka i logopeda, že by mu to velmi pomohlo. Děkuji Martínková
Odpověď: Dobrý den. Vaše děti jistě klinického logopeda potřebují. Bohužel, naše ordinace v současné době nepřibírá nové klienty. Jsme kapacitně naplněné. Doporučovala bych Vám spojit se s klinickým logopedem v místě bydliště. Pokud spádově patříte do naší oblasti, zkuste se objednat po prázdninách. Děkuji
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 444 (29. 4. 2013)
Dobry den ,kdyz neumi dcerka predskolacek rict r mame zajit na logopedi nebo se to nauci sama.Dekuji M.
Odpověď: Dobrý den. Nejvyšší čas zahájit logopedickou reedukaci. Bylo by vhodné, aby do nástupu do první třídy byla artikulace upravena.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 443 (28. 4. 2013)
Dobrý den ,mé dceři bylo v únoru 3 roky je velice nesmělá s cizími lidmi a dětmi minimálně komunikuje spíše vůbec.Doma a s rodinou komunikuje.Ve 2 letech si hrála na hřišti sama,pak přišlo období které přetrvává že používá nás aby jsme někomu něco řekli.
S pozdravem

L.
Odpověď: Dobrý den. Ostýchavý přístup dcery ke komunikaci jde ruku v ruce s její nesmělostí . Bylo by vhodné zjistit příčiny jejího chování ( může se jednat pouze o vývojovou etapu, kdy si dítě uvědomuje sebe sama a své postavení, ale může být problém třeba ve výchovných postupech). Doporučovala bych vám návštěvu klinického psychologa, který vám pomůže zjistit příčiny a popř. poradí vhodné výchovné postupy. Rozhodně však nyní dítě do komunikace nenuťte, mohla byste ji ještě více zablokovat.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 442 (25. 4. 2013)
Dobrý den, prosím Vás o radu. Můj 7letý syn zadrhával v řeči. Na logopedii nám byl doporučen přístroj biofeedback. Asi po 10 sezeních jsme léčbu přerušili a domluvili se na pokračování po prázdninách. Bojužel došlo k výraznému zhoršení, syn koktá a opravdu neřekne jediné slovo souvisle. Máme v této terapii pokračovat? Obávám se, že když terapii přerušíme dojde opět ke zhoršení. Zároveň jsem asi 3x navštívili psychologa, který nám ale bohužel moc nepomohl. Nechci syna moc zatěžovat ale nevím co dál. Poradíme mi?
Odpověď: Dobrý den. Koktavost je velmi závažná řečová porucha a mnohdy doprovází jedince celý život, s různou intenzitou. Mnohdy záleží na vývoji osobního života a stresových faktorech, které plynulost často zhorší.Záleží také na typu koktavosti, přístupu okolí k dítěti, přístupu k terapii, povahových vlastnostech jedince,... Zkrátka faktorů, jež ovlivňují vývoj řeči je víc. Biofeedback je jedna z podpůrných metod, jež vedou hlavně ke zklidnění, koncentraci.Deset sezení je opravdu málo, mám zkušenosti, že efekt je po více jak čtyřiceti sezení a opravdu nemusí být trvalý, je třeba v různých intencích opakovat. Nelze se domnívat, že jen biofeedback problém vyřeší. Samozřejmě, u někoho může mít vliv větší a někoho menší. Je třeba individuálně s terapeutem posoudit.Psycholog by vám měl pomoci s hledáním příčin koktavosti ( to když se zadaří, je polovina úspěchu), výchovných postupech a získávání sebevědomí ( často bývá u dětí s koktavostí nízké).Logopedická péče by měla vést k nácviku správného dýchání, nácviku měkkých hlasových technik a navození vázané mluvy. To vše je však dlouhodobá záležitost, efekt bývá při intenzivní léčbě cca za několik měsíců, vše je třeba řešit komplexně.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 440 (25. 4. 2013)
Dobrý den je mi 34let a za týden jdu na prodloužení podjazykové uzdičky,nebot jí mám opravdu krátkou.Myslíte že se pak konečně naučím správně vyslovovat R,Ř?a jestli si pak opravdu dosáhnu na špičku nosu?Můj syn 15měsíců to má taky.V porodnici mu sice podjazykovou uzdičku podstřihly,ale mě připadá že málo.Když vyplázne jazýček má na konci srdíčko a neolízne si horní ret.Moc děkuji za odpověd A.Š.
Odpověď: Dobrý den. Samotné uvolnění podjazykové uzdičky nevede ke správné výslovnosti hlásek R a Ř, ani ke spont. zlepšení hybnosti jazyka. Budete muset ve spolupráci s logopedem procvičovat hybnost jazyka a následně pravděpodobně substituční metodou nacvičovat výslovnost. Co se týká podjazykové uzdičky syna, tak indikace k jejímu uvolnění je opravdu stažení jazyka do tzv. srdíčka. Pravděpodobně budete muset v budoucnu nechat uvolnit i synovu uzdičku a následně však začít jazyk rehabilitovat. Bez patřičného cvičení by mohlo dojít k opětovnému zesílení.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 439 (25. 4. 2013)
Dobrý den, syn - 4 roky neumí vyslovovat L, a neměkčí. Máme se již zajímat o logopedickou péči, nebo ještě počkat? Případně čím se v našem případě bude začínat?
Děkuji za odpověď
Sramova
Odpověď: Dobrý den.Ano, ve vašem případě bych již vyhledala logopedickou péči. Klinický logoped vyšetří komplexně syna a na základě získaných informací vám vysvětlí reedukační postupy. Je možné, že začněte procvičováním motoriky mluvidel a procvičováním sluchové percepce ( např. rozlišováním DTN od ĎŤŇ), která může být u syna oslabená.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 438 (25. 4. 2013)
Dobry den, chtela bych se zeptat kdy navstivit logopeda. Syn ma 3,5 roku a sice mluvi hodne, ale zvatla a co se narodila sestricka (2 mesice), tak i sisla a porad pri mluveni jakoby vystrkuje jazyk. TAke mi prislo, ze nez nastoupil do skolky, mluvil lepe.... Dekuji, M.
Odpověď: Dobrý den. Výslovnost hlásek C S Z, Č,Š,Ž se většinou správně ustaluje mezi čtvrtým a pátým rokem věku. Pokud syn tvoří tyto hlásky stabilně mezizubně, bylo by dobré navštívit logopeda, který by vám poradil, jak preventivně zasahovat do vývoje řeči, aby se výslovnost dlouhodobě nefixovala nesprávně.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 436 (24. 4. 2013)
Dobrý večer, děkuji za odpověď. Artikulaci neřešíme, spíš to, že má právě velký problém naučit se nová slova. Rychle se učila, než narostly zuby, teď už rok pauza, za poslední dobu se naučila KOLO,HAJÁ,KAKÁ. Ale byla to fuška. Slova nespojuje, používá jednotlivě. Máme ještě počkat? Š.
Odpověď: Dobrý den. Zhruba do tří let věku dítěte je vývoj řeči velmi individuální a můžeme hovořit o jeho prodloužené opožděné fázi. Pokud by řeč stagnovala i po třetím roce, objednejte se u klinického logopeda, který po řádném vyšetření může odborně zhodnotit dosaženou úroveň řeči a pomoci vám při jeho případném rozvíjení.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 435 (24. 4. 2013)
Dobrý den, dceři jsou dva roky 5 měsíců. Mluví jen cca 20 slov a hodně citoslovce (zvířat). Netvoří sousloví ani věty, slova, která umí, vyslovuje velice pěkně. Má obrácený skus, navštěvujeme zubařku, o vlivu na řeč se nezmínila, ale než jí zoubky narostly, učila se slova hezky. Může tedy mít obrácený skus vliv na řeč? Děkuji Š-
Odpověď: Dobrý den. Ve věku vaší dcery je rozvoj řeči zaměřen především na obsahovou stránku řeči a tu skus neovlivňuje.Obrácený skus může mít vliv na správnou výslovnost především hlásek C S Z, Č Š Ž.Dopoučila bych vám zaměřit pozornost na rozvoj slovní zásoby, artikulaci nyní neřešte.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 434 (23. 4. 2013)
Dobrý den, syn má krátce vytržené dva přední zuby (dole). Důvodem vytžení bylo, že nový zub nevytlačil ten stávající a nový roste za těmi stávajícími (není tedy na svém místě, ale je zatím více mimo dáseň). Dle doporučení PPP máme navštívit logopeda na doladění ř. Mám se za této situace objednávat k logopedovi? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pokud nastupuje syn v září do školy, doporučovala bych, i přes nepřízeň dentice, návštěvu u logopeda uskutečnit. Je pravda, že na vytváření hlásky Ř je lepší, když je dentice plná, ale mnohé děti jsou tak šikovné, že dokáží hlásku Ř vytvořit i s mezerou mezi zoubky.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 432 (22. 4. 2013)
Dobrý den,
dcera 3,5 roku si v roce vyrazila dolni dve jednicky. Mezera se ji cim dal vic zvetsuje a ona pri mluveni ma skoro neustale jazyk v te mezere,takze je to hodne slyset i na sykavkach. Neumi vyslovit písmenka s hackem a pismeno L a R. Mohu si zeptat zda by bylo jiz vhodne navstivit logopeda? Prijde mi ze se ji mluveni spise zhorsuje, tim jak stále vice dava jazyk do mezery nez aby se to zlepšovalo.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Dříve než navštívíte logopeda, bylo by vhodné vyřešit mezeru mezi horními zuby, která vznikla úrazem. Doporučuji navštívit ortodoncii a domluvit se na vytvoření tzv. mezerníku, který by dcera nosila. Následně navštívit klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 431 (19. 4. 2013)
Dobry den,

rada bych se informovala o situaci, kdy VS logoped pusobici jako skolni logoped pri MS odchazi na materskou dovolenou a je za nej sehnana nahrada. Jedna se o ucitelku v MS, ktera si dokoncuje studium specialni pedagogiky obor logopedie a surdopedie, pristi rok zakoncene titulem Bc. Je mozne, aby tato ucitelka provadela jako nahrada logopedickou peci, hlasky a mela deti pod svym dohledem? Nase MS je v kontktu s SPc - logopedka k nam chodi na depistaze. Dekuji za opoved
Odpověď: Dobrý den. Za personální obsazení zodpovídá ředitel daného zařízení. Bohužel, neznám důkladně organizavci a možnosti péče v mateřské škole - patří do rezortu školství a já se pohybuji ve zdravotnictví. Tam by takto vzdělaný pracovník nemohl logopedickou péči vykonávat vůbec.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 430 (18. 4. 2013)
Dobrý den.Moje 21měs.dcera má od malinka potíže s polykáním, velmi slabý až vymizelý sací reflex a není schopna vydávat jiné hlásky než mama,nene.Od malinka na ni hodně mluvíme,rozumí nám ale nemluví.na neurologii a foniatrii byl diagnostikován opožděný vývoj řeči,sluchová vada vyloučena.já si myslím,že má oslabené orofaciální svalstvo a proto bych chtěla znát cviky na jeho posílení + nějakého speciálního logopeda v Praze,kterého bychom mohli navštěvovat.Jsme z Prahy 3 Žižkova.Předem Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Problematikou polykání se dlouhodobě u dětí v Praze zabývá kolegyně dr. Roubíčková - Praha Řepy, případně rehabilitační oddělení ve FN Motol. Zkuste si domluvit konzultaci na těchto pracovištích.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 429 (17. 4. 2013)
Dobrý den, ráda bych se Vás dotázala na nové legislativní opatření. Již jste mi odepsala, že nezaměstnávání absolventů vzniklo pouze omylem a že se pracuje na nápravě. Jen bych se chtěla ještě zeptat, zda se v AKL počítá s touto změnou, že chtějí změny za každou cenu dosáhnout a jestli se ví alespoň předběžná doba, do kdy budou změny vykonány. Potřebovala bych vědět, zda se podaří dosáhnout změny např. do září tohoto roku, abych věděla, zda má smysl čekat nebo si musím hledat práci v jiném oboru. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.Omezení se zaměstnáváním absolventů je dáno novým Seznamem výkonů vydaných MZ pro rok 2013,kde chybí výkony, jež by mohli vykazovat absolventi. Z toho vyplývá, že v nestátním ZZ byste nemohla vykazovat vlastní práci a tudíž jste pro zaměstnavatele nevýhodná. AKL pracuje na změně těchto výkonů a předsedkyně AKL přislíbila, že vše bude vyřešeno do konce pololetí 2013.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 428 (15. 4. 2013)
dobrý den chcem sa opytat mam 2rocneho syna ktory nerozprava a ani nerozumie co hovorím, nereaguje viem urcite ze pocuje pretoze reaguje na hudbu na reklamy pocuje ked niekto otvara dvere...nic ho nezaujme na dlho, neustale je v pohybe, viete mi povedat o co by mohlo ist?mate stakym pripadom skusenost?kedy to mam zacat riesit?a kto by mi najlepsie pomohol?dakujem este chcem dodat ze z detmi sa rad hra a blaboce si kadeco ale riadne slovo nepovie iba ma ma ba ba da da aja ada...
Odpověď: Dobrý den. Popis vývoje a projevů chování vašeho syna je velmi stručný, nedokážu vám poskytnout na základě těchto informací kvalifikovanou odpověď. Může se jednat o klasický opožděný vývoj řeči, může tam být přidružené ADHD, mohou se začít projevovat dysfatické rysy ....Doporučila bych vám, po konzultaci s pediatrem, vyšetření u neurologa a dále u klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 427 (15. 4. 2013)
Dobrý den, před 14dny začal 2,5 letý syn koktat a zhoršuje se to.Vždy u 1.slova věty několikrát opakuje první slabiku,nyní si začal přidávat pomocné "a", "ale".Někdy se nemůže "vymáčknout" vůbec.Jinak je šikovný, má velkou slovní zásobu, zájem o knížky. Problémy žádné.Co s tím, může jít o trvalou poruchu? děkuji, A.K.
Odpověď: Dobrý den. V tomto období se řeč dítěte rozvíjí jak po obsahové stránce, tak po gramatické a je náročná i na artikulaci hlásek. Proto se mnohdy stává, že u dětí mezi druhým a třetím rokem dochází ke komplikacím v oblasti plynulosti. Je to tzv. fyziologický jev a často po určité době spont. odezní. Pokud by neplynulost trvala déle jak cca 3 měsíce, vyhledejte pomoc u klinického logopeda.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 426 (15. 4. 2013)
Dobrý den,mám problém s koktáním už od dětství, v normální mluvě to není znát, mohu si vybírat slova jaká mě vyhovují, ale v zaměstnání mi to dělá problém hlavně po telefonu.Vybírám si proto zaměstnání kde se dá tomuto vyhnout a to je dnes problém.Moc mě to trápí, je mi 37 let a nemám stálou práci díky tomuto.Dá se to v mém věku ještě nějak řešit?Nejvíce mi dělají problém písmena P /jmenuji se na P/ :( , také K,T.Jinak je to v pohodě.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Balbuties - koktavost , je mnohdy celoživotní řečová porucha.Často se projevuje právě při telefonování a tak se dotyčný snaží této formě komunikace vyhývat.To však není ta správná cesta ke zlepšení. Terapie pro doslělé pacienty samozřejmě existují, často se kombinují s psychoterapií. Je třeba počítat s tím, že zlepšení v oblasti plynulosti řeči je dlouhodobější záležitost a hodně závisí na přístupu klienta k problematice.Koktavostí u dospělých se zabývá např. klinika Logo v Brně.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 425 (15. 4. 2013)
Dobrý den,
nyní v květnu budu státnicovat na UP v Olomouci. Měla jsem nabídnuté dvě práce v logo ambulanci, nyní mi však byly odmítnuty z důvodu nového legislativního vymezení. Jako neregistrovaný člen se na těchto strábkách nikam nedostanu a nemám se kde o této tematice něco dovědět. Chtěla bych se zeptat, proč nemohou absolventi do ambulancí? Kde nastal problém? Změní se to? Nemůžu kvůli tomu najít práci a nechci skončit na pracovním úřadě. Prosím Vás o nějaké bližší informace, jsem z této situace velmi zoufalá. Děkuji Horehleďová
Odpověď: Dobrý den. Skutečně, ve změně zákona došlo k nesrovnalosti a vznikla tak situace, kdy po výkladu zákona by nemohli být absolventi zaměstnáváni. V současné době předsedkyně AKL jedná s patřičnými orgány a pracuje se na odstranění chyby.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 424 (6. 4. 2013)
Dobrý den, je mi 26 let a špatně vyslovuji hlásku "ř". chtěla bych navštěvovat paní Jozífkovou, logopedku v Jihlavě. Musím před tím navštívit svého praktického lékaře nebo stačí se objednat přímo u logopeda? jak často by návštěvy byly nutné? Vzhledem k zaměstnání ( pracuji každý den do odpoledne, musela bych odcházet na propustky:-( Děkuji za informace! M.
Odpověď: Dobrý den. Na první vyšetření u klinického logopeda je potřeba přijít s doporučením od svého pratického lékaře. Neznám ordinační hodiny kolegyně Jozífkové, ale předpokládám, že společně najdete termín, který Vám bude vyhovovat, popřípadě budete muset využít propustky. Návštěvy u klinického logopeda nejsou každý den. Logpedka Vám po vyšetření stanoví tzv. terapeutický plán a bude hodně záležet na tom, jak budete doma sama cvičit, aby jste se pomalu posouvaly k cíli správného vyslovování hlásky Ř.Hláska Ř není náročná na vybavení ( pokud správně tvoříte, hlásku R),větší problém mají dospělí se zafixováním správné vyslovnosti do běžné řeči.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 422 (3. 4. 2013)
Dobrý den!
Chtěl bych se na Vás obrátit s takovým dotazem-jsem cizinec a přestože bydlím v ČR poměrně dlouho a nemám problém s tím co se tyče slovní zásoby a plynulosti řeči,stále mě a moje okolí trápí rusky přízvuk,jestli s tím nějak můžete pomoci,nebo se zabýváte výhradně rodilymi mluvčími?Dekuju mockrát,s pozdravem,Oleg Spadin
Odpověď: Dobrý den.KLinická logopedie ve zdravotnictví je obor, který se zabývá reedukací poruch řeči. Jiný přízvuk u cizince není porucha. Ve Vašem případě bych se obrátila spíše na kurzy rétoriky.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 421 (3. 4. 2013)
Dobrý den, existují nějaké logopedické počítačové programy? Ráda bych 6 letému synovi trochu zpestřila výuku. Děkuji. Pavlína Perlíková.
Odpověď: Dobrý den. Záleží na tom, jaké počítačové programy máte na mysli, co chcete s nimi s dítětem procvičovat. Existuje několik programů, které jsou zaměřeny na rozvoj sluchové a zrakové percepce , na rozšiřování slovní zásoby. Také je vyvinutý program na procvičování výslovnosti. Můžete se podívat na stránky www.i-sen, kde je ke stažení mnoho zajímavých her se zaměřením na rozvoj slovní zásoby, procvičování jazykového citu apod. Dále jsou k dispozici programy Chytré dítě, Pavučinka, Mentio.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 420 (3. 4. 2013)
Dobrý den,
mám problém s koktavostí, někdy, zejménam mám-li odborně mluvit v práci, před lidmi, ...stresové situace. Někdy se to projevuje i v angličtině. Je mi 36 let. Je možné s tím ještě něco udělat?

Děkuji za odpověď

H.B.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně se u Vás jedná o balbuties v chronickém stadiu - tzv. fixovanou koktavost. Léčba je náročnější, ale samozřejmě i v tomto věku se dá na sobě pracovat, Je však potřeba počítat s tím,že terapie může být dlouhodbějšího charakteru a efekt bude záviset také na Vaší spolupráci s psychologem a klinickým logopedem.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 418 (31. 3. 2013)
Dobry den muj syn 5let ma diagnozu tezka vyvojova dysfazie.podle zpravy pani psycholozky i lehka mentalni retadace.iq ma 90.Podle pani logopedky tyto dve diagnozy nejdou dohromady.mluvi velmi jednoduse.spoji max.dve slova.opakuje lehci slova pekne.velmi spatne rozumi novym vecem..hodne drmoli nesmysly.pomuzete mi? dekuji.lopraisova
Odpověď: Dobrý den. Nevím přesně, jaký druh pomoci máte na mysli. Vývojová dysfázie je velmi těžká řečová porucha a nevylučuje se s mentální rerardací,Terapie této poruchy je dlouhodobá záležitost a patří do rukou týmu odborníků. Ve zdravotnictví určitě - klinický logoped, klinický psycholog, př. neurolog, pediatr, foniatr. Neobejdete se bez spolupráce s učitelkami v MŠ, později v ZŠ - na zvážení je spec. ZŠ pro děti s vadami řeči, dále budete jistě v kontaktu se speciálně pedagogickým centrem. Hodně bude záležet, jak budete se synem doma, pod vedením klin. logopeda a psychologa, pracovat. Je třeba počítat s tím, že péče bude náročná a bude probíhat dlouhodobě.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 417 (26. 3. 2013)
Dobrý den,chci se prosím zeptat kolik let mají platnost kurzy vykonané v předatestační přípravě klin.logopeda.Jsem nově zaměstnaná jako logoped na poloviční úvazek,uvažuji o předatestační přípravě.Je mi však 26 let,plánuji za 2 roky 2 děti,proto bych se chtěla zeptat,zda je možné atestační přípravu během těhotenství přerušit (např. na 5-6let) a pak v ní pokračovat nebo zda kurzy, které si nyní v předatestační přípravě udělám již za několik let nejsou platné?Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď.Zdraví B.
Odpověď: Dobrý den. K atestaci platí povinně dva roky staré kursy - neodkladná první pomoc, veřejné zdravotnictví a zdravotnické právo, atestační písemná práce. Pro získání kvalifikace výkonů K 3 je jedno jak josu kursy staré, ale musí být nejméně dva certifikované, pro získání Registrace MZ ČR k výkonu povolání klinického logopeda bez odborného dohledu nesmí být kursy starší než je jedno registrační období - což je nyní 10 let.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 416 (25. 3. 2013)
Dobrý den, táta je půl roku po mozk. příhodě,fyzicky je bez potíží, ale neumí číst, je dezorientován,zmatený,opakuje stejné věci,poruchu zorného pole. Máme již od odb. lékařů doporučeny lázně, hrazené VZP.(VI/5). Které lázně by byly, prosím, nejvhodnější? Kde je nejlepší logopedická péče? Děkuji za odpověď, D
Odpověď: Dobrý den.Kde je nejlepší logopedická péče opravdu nedokážu posoudit, protože personální obsazení klinických logopedů se mění. Některé rehabilitační zařízení mají logopedickou péči ( např. VRÚ Slapy nebo rehabilatční zařízení v Kladrubech),lázně většinou logopedickou péči nenabízí. Doporučovala bych Vám podívat se na internetové stránky lázní - rehabilitačních zařízení, které otci doporučuje jeho ošetřující lékař a podle toho se zorientovat. Spíše než lázně bych viděla účinnější rehabilitaci v rehabilitačních zařízení.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 415 (20. 3. 2013)
Dobrý den, syn měl v lednu 6 let a má problémy s výslovnosti L. někdy ho řekne dobře jindy ne, jako by ho polykal. mám navštívit logopeda nebo ještě správná výslovnost naskočí. děkuji za odpověď Bečková
Odpověď: Doporučila bych vám návštěvu u klinického logopeda. Vysvětlí vám potup při vyvození a fixaci hlásky a jistě doporučí i vhodné procvičovací materiály. V šesti letech by již hláska L měla být fixována.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 414 (20. 3. 2013)
Dobrý den,
mám 5,5 syna, trénujeme na logopedii písmeno č. Akorát jsem zjistila,že kamarádka chodí do jiného města,k jinému odborníkovi a ten jim říká,že mají mít jazyk úplně jinak, než máme my. Nevím co je správně, dost mě to zarazilo, a schválně nepíšu názor logopedů, abych měla srovnání. Moc děkuji.
Eva U.
Odpověď: Dobrý den. Metodiky vyvození hlásky Č se občas liší. Někteří autoři uvádějí pozici jazyka v ústech, přičemž hrot jazyka směřuje na hranu dolních řezáků, jiní uvádí pozici jazyka v ústech - hrot jazyka se zvedá nahoru proti alveolárnímu výčnělku. Důležité však je, aby rty byly zaokrouhleny, vysunují se jakoby vpřed. Jazyk se nemá opírat o zuby. Metodiky se liší podle klinického vyšetření dítěte. Pravdu tedy mohou mít oba logopedi, záleží na konkrétním dítěti, jeho anatomickém postavení chrupu.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 413 (18. 3. 2013)
Dobrý den, synovi jsou přesně 3roky. Před 4 týdny začal koktat u některých slov 1.slabiky.Slovo není schopný prakticky doříct. Mluvil již předtím plynně a je velmi bystrý.Pláče občas a šeptá, že nemůže mluvit, jindy vymyslí jiné slovo a má radost.jindy hlásí, že mu to jde a že už se mu to změnilo. Nereagujem na to téměř vůbec, ale je to utrpení. Poraďte. Prodělal pár změn, ale je veselý bez náznaku traumatu či co.
Odpověď: Dobrý den. Pokud koktavost vašeho syna trvá více jak tři měsíce, vyhledejte odbornou pomoc.Velmi často se však jedná o zcela fyziologickou neplynuost, která je dána nepoměrem aktivní a pasivní slovní zásoby. Dítě všemu rozumí, ale není tak pohotové ve vlastní výpovědi, aby myšlenku správně zformulovalo po obsahová , gramatické stránce a ještě se vyrovnalo s artikulační záležitostí. Je toho mnoho, co musí dítě zvládnout a proto, když jsou tyto složky nerovnoměrné, může dojít k tzv. koktání.Pokud k dítěti správně přistoupíme, nenutíme jej do jeho verbálního projevu,naopak nabídneme taktně ve správném tempu jednodušší výpověď, rozvíjíme jeho obsahovou slovní zásobu, rytmizujeme hravou formou, tak mnohdy neplynulost samo odezní. Nestane-li se tak, je třeba vyhledat odborníka. Doporučovala bych návštěvu u klinického logopeda, neurologa, případně psychologa. Příčiny koktání však mohou být také jiné ( úraz, vážnější neurologické onemocnění...), proto je třeba problematiku konzultovat i s pediatrem a neurologem.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 412 (14. 3. 2013)
Dobrý den, můj děda, 88 let, prodělal mozkovou mrtvici, chtěla bych Vás požádat o pomoc, jak bych mu mohla pomoci, aby se dorozumněl alepsonň v základních všecech s okolím. Vím, že už je to požehnaný věk a nechci po dědovi zázraky, mám na mysli, aby si dokázal říct o pití a tak. Slyšela jsem o nějaké logpedické příručce pro kojence, že se využívají i pro seniory. Cobyste mi doporučila. Mockrát děkuji za každou radu s pozdravem H.
Odpověď: Dobrý den. Následky cévní mozkové příhody (CMP) se dost často projevují právě na řeči. Abychom mohli vašemu dědovi co nejvíce pomoci, musíme znát přesný typ řečové poruchy, tzn. stanovit správnou diagnozu. Poruch řeči při CMP je několik a na každou je vhodná a hlavně účinná jiná terapie.Doporučuji vyhledat klinického logopeda, který vyšetří dědu, své vyšetření doplní o poznatky z neurologického vyšetření a po stanovéní typu řečové poruchy nastolí nejvodnější metodiku.Pokud máte zprávy z nemocnice,doporučuji je na logopedické vyšetření vzít s sebou.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 411 (14. 3. 2013)
Dobrý den,synovi bude v srpnu 5 let,začal opakovat ve 4 letech řeč se pomalu rozvíjí,mluví asi jako dvouleté dítě,ale třeba ve školce nebo s cizímí lidmi nemluví vůbec.Rozumí velmi dobře.Tak nevím zda by s logopedem spolupracoval.Hodně pozoruje děti i dospělé co a jak dělají,ale když ho chci učit spívat kresli odmítá.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Doporučuji ihned vyhledat pomoc u klinického logopeda. Logopedická terapie se bude zabývat především rozvojem obsahové stránky řeči. Uvádíte, že s cizími lidmi nekomunikuje vůbec - i to je řečová porucha, s kterou si kvalifikovaný klinický logoped umí poradit. Proto neváhejte s návštěvou.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 410 (13. 3. 2013)
Dobrý den, syn 2,5 let vyslovuje všechna písmena abcedy kromě R, Ř, L. Jen nechápu proč řekne "babička ŠIMŮNKOVÁ", ale jinak Simpanz, Sest...Zdá se mi to jako "odflakování" z jeho strany. Mluví souvisle, používá souvětí. Jistě má ještě čas, ale v kontextu celého jeho vývoje řeči to jaksi nepasuje:-) Jak více potrénovat Š? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ve věku 2,5 let skutečně neřešte artikulaci sykavek. Syn na to není ještě zcela sluchově a motoricky vybaven. Určitě to není "odflakování" , jen zkrátka ptřebuje čas na dozrání všech perepcí, které se na řeči podílejí.Vývoj sykavek (CSČŠ) probíhá postupně, individuálně a správně se ustaluje kolem čtvrtého roku věku. Vývoj řeči v oblasti sluchévé percepce můžete např. podpořit hrami na rozlišování a identifikaci různých zvuků.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 409 (12. 3. 2013)
dobrý den prosim Vás ja by som Vas poprosila ze ci by ste mi neposkytli nejake materialy o vyslovnosti a nacviku hlasky ť. dakujeeem
Odpověď: Dobrý den.Nevím, k jakému účelu materiály potřebujete. Pokud je máte pro nácik hlásky a pouštíte se do toho sami, v rámci rodiny, bez odborného vedení, pak bych tuto cestu nedoporučovala. Nicméně - jestli je hláska správně navozená a chcete ji jen upevnit - zafixovat, doporučila bych vám např. Logopedická pexesa - ĎŤŇ nebo Šimonovi pracovní listy - logopedická cvičení .Pokud vám jde obecně o metodiku vyvození - doporučuji např.publikaci: D. Kutálková :Dyslálie
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 408 (12. 3. 2013)
Dobrý den, máme vnuka kterému budou koncem července 4 roky. Mluví, ale patlá a není mu rozumět. Drát vysloví pěkně, ale jiná slova kde je "r" mu už nejdou. Do školky půjde v září. Je vhodná návštěva logopedie už nyní?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. nevím, co myslíte pod pojmem patlá, není mu rozumět Týká se to jen hlásky R, př, Ř nebo i jiných hlásek a jakých? Zkrátka ve vašem dotaze chybí plno podstatných informací. Obecně - ve čtyřech letech je důležité, aby dokázalo dítě sestavit gramaticky správně větu a výslovnost hlásek nebyla tvořena na odchylném základě - např. místu čistého R nevyslovoval hlásku hrdělně, nebo místo ĎŤŇ neznělo TDN atd. Pokud jen hlásku R vynechá nebo zamění za L, pak není důvod k návštěvě logopeda. Jestli však komolí slova, zaměnuje více hlásek mezi sebou nebo je tvoří odchylně, pak bych logopedické vyšetření doporučila.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 407 (11. 3. 2013)
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu můj syn začal v loni v létě koktat,a dnes se to tak trochu zhoršilo nevím si rady,co z tím mám dělat.děkuji za radu z pozdravem Rossmannová
Odpověď: Dobrý den. Koktavost je poměrně závažná řečová porucha. Neuvádíte věk dítěte, který je pro další postup důležitý.Doporučila bych Vám vyhledat pomoc u klinického logopeda, který dítě důkladně vyšetří, pokusí se zjistit příčinu balbuties a spolu s Vámi a dalšími odborníky bude pracovat na jejím zmírnění , pokud možno úplném odstranění. Počítejte, že léčba koktavosti je dlouhodobější záležitostí a úspěšnost nemusí být jednoznačná. Často se setkáváme s recidivami. Také velmi záleží na věku, kdy se objevila a včasnosti jejího léčení.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 406 (11. 3. 2013)
Dobrý den,u stomatologa nám dali doporučení na paradontologii ohledně podjazykové uzdičky, tam mě ale dnes odkázali na logopeda, že on určí zda bude nutný chir. zákrok. Synovi jsou 3 roky je logopedie v tomto věku opravdu nutná??
Odpověď: Dobrý den.
Stomatolog se vyjadřuje k potížím spojených se zvětšenou podjazykovou uzdičkou z hlediska vývoje chrupu. Logoped zase z hlediska vývoje artikulace. Názor logopeda se bude tedy vztahovat k tomu, zda uzdička nebrání správnému postavení jazyka a následně vývoji artilukace. Nemůže Vám však odborně posoudit vliv na vývoj dentice. Pokud tak stomatolog shledal za správné chirurgické odstarnění z hlediska vývoje dentice, bylo by vhodné jeho doporučení uposlechnout. Jestli však dentici nebrání, zkonzultujte ještě s klinickým logopedem. Čím dříve bude případná uzdička uvolněná, tím je větší předpoklad správného vývoje artikulace.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 405 (9. 3. 2013)
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na informaci ohledně předatestační přípravy v oboru klinická logopedie. Tato předatestační příprava trvá při plném pracovním úvazku u klinického logopeda 3 roky. Mohla bych se prosím zeptat, jak dlouho by trvala předatestační příprava při pracovním úvazku 0,5? Nemohu tuto informaci nikde najít. Děkuji mnohokrát za odpověď. S pozdravem R
Odpověď: Dobrý den.
Při úvazku 0,5 trvá předatestační příprava 7 let. Pokud by byl úvazek méně jak 0,5 úvazku, do předatestační přípravy nemůžete být zařazena.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 404 (5. 3. 2013)
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jaký vliv má porucha zrakového vnímání na fuknci řeči? Syn má zrakovou vadu a učitelka ve školce mi řekla, že to bude mít vliv na vývoj řeči. Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Ano, i zraková vada může mít vliv na správný vývoj řeči. Spoustu podnětů dítě přijímí zrakovou cestou, všímá si tvaru rtů, pohybů mluvidel, postavení jazyka .....a o to může být zrakově handicapovaný jedinec ochuzen. Samozřejmě záleží na stupni a typu zrakové vady.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 403 (5. 3. 2013)
Dobrý den,
prosím doporučila byste mi knížku pro syna /5 let/, aby se naučil souvisle hovořit o obrázkách - mělo by to být něco jako encyklopedie.
Odpověď: Dobrý den. Pro nácvik vyprávění bych spíše než encyklopedie doporučila např. publikaci "Náš svět" od autorek E. Veberová, E.Šedivá ( vydal Albatros) nebo z nakladatelství Librex "Dětské lexikony". Také tzv. pohádky v obrázcích vednou dítě ke spon. vyjadřování ve větách, kdy si dítě osvojuje základní gramatické jevy a učí se posloupnosti děje. Autor Kopicová : Obrázkové pohádky.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 402 (4. 3. 2013)
Dobrý den,mé 6leté dítě začalo koktat,co stím.Má klidné prostředí a nejsem si vědomá žádného stresu-bylo mi řečeno,že nejlépe zajít na foniatrii....Děkuji za Váš názor,přeji pěkný den Broňáková
Odpověď: Dobrý den.Koktavost je závažná řečová porucha. Na terapii této řečové poruchy se podílí tým odborníků - klinický logoped, klinický psycholog, foniatr, neurolog, pediatr, samozřejmě pedagogičtí pracovníci a hlavně rodiče.Nepodceňujte žádné vyšetření, každý odborník se může k dané dg. z pohledu své odbornosti vyjádřit a pomoci Vám při její reedukaci.
Zuzana Půstová Nahoru na začátek stránky